SVJEDOK SUBORAC U NASTAVKU SUĐENJA

'U Pakračkoj poljani nije bilo zatvora, a Merčep je bio običan borac'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 25.04.2012 16:05
  • Objavljeno 25.04.2012 u 15:49
Tomislav Merčep na sudu

Tomislav Merčep na sudu

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svjedok Franjo Nemet, suborac Tomislava Merčepa, izjavio je danas da u Pakračkoj poljani nije bilo zatvora ni zatočenih civila dok je on do sredine listopada 1991. bio na tom području

Nemet (58), uz kojega je Merčep ranjen u akciji oslobađanja Lovske, rekao je u nastavku suđenja Merčepu da se krajem rujna 1991. pridružio dragovoljcima, a bilo ih je gotovo 200, koji su u organizaciji MUP-a krenuli na pakračko i lipičko područje. Početkom listopada podijeljeni su u dvije grupe kojima su zapovijedali Dragutin Kuruc, čija je grupa krenula prema Lipiku, i Stjepan Mađarelo, koji je sa svojim ljudima ostao u Pakračkoj poljani.

Dan ili dva poslije došao je Merčep, koji im je kao savjetnik ministra unutarnjih poslova održao govor o vojnoj situaciji, nakon čega je otišao. Svjedok je rekao da su mediji nakon toga 'počeli govoriti o 'merčepovcima', no njemu nikako nije bilo jasno zbog čega'.

Merčepa je idući put vidio u akciji oslobađanja Lovske, u kojoj je već na početku ranjen pa ga je svjedok svojim automobilom, koji je bio blizu bojišnice, odvezao liječniku u Kutinu.

Svjedok tvrdi da je akcijom zapovijedao Nikola Rukavina, zvani Pop, te da je Merčep sudjelovao kao običan borac, no napomenuo je da su ga suborci 'gledali s pozornošću' kad je došao kao savjetnik ministra, a od prije se znalo da je bio u Vukovaru.

Nemet je posvjedočio da se dolaskom u Pakračku poljanu ustroj postrojbe 'razbio' jer su se ljudi podijelili u neslužbene grupe, pri čemu se kao autoritet nametnuo Mađarelo, koji je bio najglasniji.

Svjedok je potvrdio da su u MUP-u dobili potvrde da su pripadnici pričuvnog sastava MUP-a, no nije znao objasniti zašto je na potvrdama kao zapovjednik naveden Merčep.


Rekao je i da je poznavao pokojnog Muniba Suljića, za kojega je rekao da je bio kriminalac, drzak, bahat i otkvačen tip koji nikoga nije slušao, a prisjetio se da su u Mađarelinoj grupi bili i Siniša Rimac Igor Mikola. Riječ je o osobama kojima se prije na zagrebačkome Županijskom sudu sudilo zbog nekih zločina u Pakračkoj poljani. Dodao je kako ne zna kakav je bio odnos Merčepa s tim ljudima.

Svjedok je 18. listopada ranjen, a nakon oporavka bio je zadužen za logistiku u jednom od paviljona Zagrebačkog velesajma. Po optužnici, u jednom od paviljona pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a držali su zatočene civile, uglavnom srpske nacionalnosti.

Nemet je rekao da se na čelu postrojbe iz Pakračke poljane promijenilo više zapovjednika.

Bivši zamjenik ministra hrvatskih branitelja Josip Vidović posvjedočio je da je Merčepa upoznao 2000. i da nema nikakvih saznanja o onome što mu se stavlja na teret. Kao pripadnik 56. samostalne bojne iz Kutine sudjelovao je u borbama u zapadnoj Slavoniji, ali nije bio u Pakračkoj poljani. Ne zna tko je zapovijedao tamošnjom postrojbom niti je na ratištu čuo bilo kakve pritužbe na njezine pripadnike.

Poznato mu je da je njegova postrojba imala zajedničke akcije s pripadnicima pričuvne policije, no ne zna kakva je bila 'vertikala zapovijedanja na bojištu'.

Prisjetio se da je pri oslobađanju Lovske ranjen Merčep, za kojega je prvi put čuo u srpnju 1991. iz jednog novinskog članka o obrani Slavonije.

Suđenje se nastavlja 8. svibnja ispitivanjem novih svjedoka.

Merčep je optužen da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu na Zagrebačkome velesajmu osobno naredio nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja od 8. listopada do sredine prosinca 1991.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi