KAKVE KUNE IMATE U NOVČANIKU?

U opticaju čak 10 milijuna nevažećih novčanica

kuna, kune

kuna, kune

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

U opticaju je gotovo deset milijuna komada nevažećih novčanica od pet do 200 kuna koje su prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja, a još nisu vraćene Hrvatskoj narodnoj banci i zamijenjene za važeće novčanice

Negdje postoji točno 243 milijuna kuna u nevažećim novčanicama. U nečijim su kasicama i čarapama, u kolekcionarskim zbirkama, dio ih je sigurno uništen, neke su izvan Hrvatske, a neke su u optjecaju i njima se plaća, piše Slobodna Dalmacija.

Samo HNB mijenja nevažeći novac u važeći. Nitko drugi. Da, zamjenjuju oni oštećene novčanice, ali ne i nevažeće. Mogu otputovati u Zagreb i osobno zamijeniti nevažećih 50 kuna u HNB-u ili poslati poštom nevažeće kune. Adresa je HNB, Direkcija trezora, Trg hrvatskih velikana 3, 10002 Zagreb. Isplati li se za zamjenu novčanice od 50 kuna dati gotovo polovicu tog iznosa za poštanske usluge ili ići osobno u Zagreb?!

Iz HNB-a nisu objasnili zbog čega građanima iz drugih dijelova Hrvatske nisu omogućili da i oni mogu osobno, u Fini ili drugdje u svojim mjestima, bez dodatnih troškova, mijenjati nevažeće novčanice u važeće.
Nevažeća su gotovo sva izdanja iz 1993. godine i izdanja iz 1995. godine. Izuzetak su novčanice od 500 i 1000 kuna iz 1993. godine koje su važeće i danas.

Više pročitajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!