opća skupština UN-a

Iz Ministarstva objasnili zašto Hrvatska nije glasala protiv američke odluke o Jeruzalemu

22.12.2017 u 13:44

Bionic
Reading

Hrvatska smatra kako rezolucija o Jeruzalemu ne može pridonijeti rješenju statusa tog grada, kao ni pomoći izgledima za mir i mirovni proces, zbog čega je ostala suzdržana na jučerašnjem glasanju u Općoj skupštini UN-a, priopćeno je u petak iz ministarstva vanjskih i europskih poslova

MVEP dodaje kako se o tom dokumentu uopće nije trebalo raspravljati na Općoj skupštini te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka.

'Smatramo da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane', stoji u priopćenju.

Rezolucija se našla na dnevnom redu Opće skupštine pošto prethodno nije usvojena na Vijeću sigurnosti zbog američkog veta

  • +5
Jeruzalem Izvor: Profimedia / Autor: Bruce Corbett

Hrvatska je jedna od šest zemalja Europske unije koje u četvrtak nisu glasale za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se SAD poziva da odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, na čemu im je svima zahvalila američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. Osim Hrvatske, suzdržane su ostale članice EU-a Rumunjska, Poljska, Mađarska i Češka, dok Latvija nije glasala.  

Među suzdržanima su bili i države poput Australije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Meksika i Argentine. 

Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu ministarstvo je priopćilo kako se 'ništa ne mijenja u stajalištu Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije', te da Zagreb ostaje predan rješenju s dvije države i pronalasku 'pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca'. 

'Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana', zaključuje se u priopćenju.