POČELA SEZONA POŽARA

U okolici Požege gorjeli vinogradi, voćnjaci, oranice...

06.03.2012 u 13:04

Bionic
Reading

Snijeg tek što se otopio, a temperature zakoračile u plus, na vrata je zakucala sezona požara na otvorenom. Samo u Požeško-slavonskoj županiji za vikend je planulo deset požara, a niz se nastavio i jučer, kada su vatrogasci gasili šest novih požara. Gorjeli su deseci hektara vinograda, voćnjaka, pašnjaka, poljoprivrednog zemljišta te niskog raslinja i suhe trave. Uzrok požara je najčešće nemar ljudi koji neoprezno spaljuju korov, žbunje, šikare, suhu travu i drugi biljni otpad na poljoprivrednom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume te ostavljaju vatru bez kontrole

Prošle godine na području PU požeško-slavonske došlo je do znatnog povećanja broja požara na otvorenom prostoru te ih je tako u 2011. bilo čak 176, dok su 2010. godine zabilježena tek 34 požara. Znatno je povećana i opožarena površina, sa 65 hektara 2010. na čak 257 hektara, koliko je opožareno prošle godine.

Ove je godine već zabilježeno 20-ak požara na otvorenom, a nakon vatrenog vikenda, iz policije upozoravaju sve one koji spaljuju biljni otpad da pravovremeno poduzmu sve potrebne mjere i radnje da se požar ne bi proširio.

Kada nešto spaljujete na otvorenom, odmaknite to od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima.

Oko mjesta na kojemu ćete spaljivati korov načinite pojas širine tri metra koji je čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari. Uz mjesto spaljivanja osigurajte sredstva za gašenje požara poput lopata, čeličnih metli i vode te dovoljan broj osoba sposobnih za gašenje požara, poručuju iz policije.