izbori 2019.

U novom sazivu Europskog parlamenta, dvije trećine zastupnika bit će nova lica

26.05.2019 u 10:06

Bionic
Reading

Oko jedne trećine zastupnika u dosadašnjem sazivu Europskog parlamenta moglo bi biti ponovno izabrano na euorpskim izborima koji se završavaju u nedjelju, dok bi preostale dvije trećine trebalo biti nova lica

Prema podacima portala Politico od dosadašnjih 751 zastupnika njih 283 nije se kandidiralo na ovim izborima koji se održavaju u 28 država članica EU-a od četvrtka do nedjelje. Tom broju treba pridodati 78 kandidata za koje ankete pokazuju da najvjerojatnije neće biti ponovno izabrani te još 135 kandidata čiji je reizbor upitan.

Proizlazi da 247 zastupnika može računati da će ostati zastupnikom, što je nešto manje od trećine ukupnog broja zastupnika Europskog parlamenta.

Izbori, na kojima 418 milijuna birača ima pravo glasa, počeli su u četvrtak u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. U petak su glasovali Irci te Česi koji glasuju dva dana, petak i subotu. U subotu su također održani Slovačkoj, Latviji i Malti. Preostale članice, njih 21 među kojima i Hrvatska, izbore imaju u nedjelju. Za 751 mjesto bori se nešto više od 15 tisuća kandidata u 28 država članica.

Rezultati izbora ne smiju se objavljivati dok se ne zatvore biračka mjesta u svim zemljama članicama. Zadnja se zatvaraju u Italiji u 23 sata te se prvi prvi djelomični rezultati mogu očekivati oko 23,15 sati.  Ali nema prepreka za obavljivanje izlaznih anketa, čiji će rezultati početi pristizati već od 18 sati, a oko 21 sat već bi se mogla imati prilično jasna slika kako bi mogao izgledati budući saziv Europskog parlamenta.  

Za izbore vlada golemi interes medija. Za praćenje rezultata u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu akreditiran je 1261 novinar, od kojih je 1060 iz članica EU-a, a 201 iz država izvan EU-a. Te brojke uključuju sve - novinare, kamermane i foto-reportere, tehničare itd.  Većina vodećih kandidata za predsjednika Europske komisije, tzv. spitzenkandidata tijekom izborne noći trebali bi biti u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Nedostajat će jedino Jan Zahradil, kandidat Europskih konzvervativaca i reformista, koji će biti u  Pragu te Violeta Tomić iz Europske ljevice, koja će biti u Ljubljani.

U Bruxellesu bi trebali biti Manfred Weber (EPP), Frans Timmermans (PES), Margrethe Vestager (ALDE), Ska Keller i Bas Eickhout (Zeleni), Nico Nico Cué (Europska ljevica).