potrošnja energije

U Njemačkoj stupile na snagu mjere uštede energije: Gase rasvjetu na spomenicima, građani ne smiju grijati bazene...

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 01.09.2022 12:45
  • Objavljeno 01.09.2022 u 12:45
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U Njemačkoj su u četvrtak na snagu stupile mjere koje za cilj imaju sniženje potrošnje energije u javnim i privatnim objektima

U javnim prostorijama je od 1. rujna dozvoljeno grijanje na najviše 19 stupnjeva umjesto dosadašnjih 20. U prostorijama gdje se obavlja teški fizički rad se dozvoljena temperatura smanjuje na 12 stupnjeva.

Nadalje je zabranjena upotreba bojlera za toplu vodu u javnim prostorima osim ako to iz higijenskih razloga nije nužno.

Od ovog pravila su izuzete bolnice te zdravstvene i socijalne ustanove.

Isto tako se zabranjuje rasvjetljavanje javnih objekata ili spomenika iz estetskih razloga s izuzetkom kratkotrajnog rasvjetljavanja u slučaju javnih priredbi.

Izlozi i svjetleće reklame se moraju gasiti u razdoblju od 22 do 6 sati ujutro, s izuzetkom reklamnih panoa u pješačkim pothodnicima.

  • +5
  • +2

Plinovod u Njemačkoj

Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

U privatnim kućanstvima je od 1. rujna zabranjeno grijanje bazena ako se za to koristi električna energija ili plin. U ugovorima za iznajmljene stanove na razdoblje od šest mjeseci ne vrijedi klauzula o minimalnoj zagrijanosti stana koje je stanodavac dužan jamčiti.

Kako bi diverzificirala opskrbu plinom, Njemačka vlada je u četvrtak najavila granju još jednog terminala za prekrcaj ukapljenog plina (LNG). To je peti po redu LNG terminal čiju je gradnju njemačka vlada najavila od početka ukrajinskog rata i smanjene isporuke ruskog zemnog plina.

Njemački kancelar Olaf Scholz je rekao kako su spremnici plina s 85 posto popunjeni „više od očekivanog“.

Njemačka je od početka krize s isporukom plina iz Rusije sklopila nekoliko ugovora o pojačanom izvozu ukapljenog plina, između ostalog i s Katarom.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!