Friedrich Karl Berger

Amerika protjerala 95-godišnjaka, nekadašnjeg čuvara i nacističkom konc logoru; danas se vratio u Njemačku

20.02.2021 u 16:25

Bionic
Reading

Nekadašnji čuvar u nacističkome koncentracijskom logoru koji je više od 60 godina živio u Sjedinjenim Državama, u subotu se vratio u Njemačku, nakon što je odande protjeran, rekao je glasnogovornik policije

Tog 95-godišnjaka nakon slijetanja u zračnu luku Frankfurt čekalo je ispitivanje u postaji lokalne policije. Mediji pišu da nije uhićen.

Službenici američkog ministarstva pravosuđa izvijestili su da je riječ o Friedrichu Karlu Bergeru, a njemačke vlasti spominju ga bez prezimena, Friedrich Karl B.

Američki sud prošle je godine presudio da Bergera treba protjerati iz Sjedinjenih Država, nakon što je tužiteljstvo grada Cellea na sjeveru Njemačke otvorilo istragu o tomu je li 1945. sudjelovao u ubojstvima zatvorenika u satelitskom koncentracijskom logoru koji je pripadao mreži logora Neuengamme nedaleko od Hamburga.

Njemački tužitelji tvrde da je Berger, koji od 1959. živi u Sjedinjenim Državama, priznao da je nekoliko tjedana čuvao zatvorenike na području Meppena blizu nizozemske granice, no da nije svjedočio nikakvim ubojstvima niti zlostavljanju zatvorenika.

U prosincu su Nijemci obustavili postupak pokrenut protiv njega pošto tužitelji nisu uspjeli osporiti istinitost njegovih tvrdnji.

Glasnogovornik tužiteljstva u njemačkome Celleu je kazao da je policija u njemačkoj pokrajini Hesse zamoljena da ga ispita po povratku u Njemačku, no glasnogovornik policije je rekao da se s Bergerom ne povezuje konkretna istraga te da je on slobodan pojedinac, pa stoga nije ni priveden.

Posljednjih su godina tužitelji podigli više optužnica protiv nekoliko bivših nacista, koristeći posljednju priliku da zajamče pravdu za milijune stradalih u koncentracijskim logorima.

Ranije ovog mjeseca tužitelji su optužili stogodišnjeg Nijemca da je pomagao u 3518 ubojstava počinjenih dok je on navodno bio stražar u koncentracijskom logoru Sachsenhausenu.