KADROVSKA KRIZA

U Njemačkoj ima 1300 uvoznih katoličkih svećenika

24.11.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Kako izvještava njemački tjednik Der Spiegel, Katolička crkva u Njemačkoj ima problema s privlačenjem novih ljudi u svećenstvo te zbog toga počinje regrutirati svećenike iz ostalih zemalja svijeta, od kojih su neki čak i iz Indije

Prema službenim podacima, u Njemačkoj je danas oko deset posto katoličkih svećenika – useljenika! Naime, 'odavno su prošla vremena kada su njemački svećenici odlazili u svijet kao misionari', piše tjednik Der Spiegel, s obzirom na smanjivanje katoličke zajednice i broja svećenika u Njemačkoj, pa je sada potrebno svećenike uvoziti. Stoga je sada oko 1300 svećenika koji propovijedaju u njemačkim katoličkim crkvama došlo izvan Njemačke, neki čak i iz daleke Indije, poput Benjaminea Gaspara, koji je godinu dana vodio crkvu u gradiću Bocholt u blizini granice s Nizozemskom.

Ovaj 32-godišnji Indijac je do 2102. godine bio svećenik u Chennaiju, a novinarima Der Spiegela ispričao je da  je morao na Wikipediji potražiti nadbijskupiju Muenster u Njemačkoj, kada je čuo da će tamo biti prebačen. Počeo je onda i učiti njemački jezik, ali jezičnu barijeru ne smatra ogromnim problemom jer 'Bog ne poznaje granice'. Mladog svećenika brine to što su njemačke crkve prilično prazne tijekom mise te želi to promijeniti i pita se jesu li to Nijemci izgubili vjeru u Boga. Gaspar napominje da su u Indiji, gdje su kršćani manjina, na misu većinom dolazili mladi ljudi, naročito žene, dok je pastva u Njemačkoj značajno starija po prosjeku godina.

Njemački svećenik Matthias Conrad, koji je sa svojih 70 godina života svjedočio brojnim društvenim promjenama, kaže da prije nikome ne bi palo na pamet importirati svećenika iz inozemstva. No Gaspar se s još šest kolega brine o 17 tisuća vjernika na geografski nemalom području, koje Crkva više i nije u stanju odgovarajuće kadrovski pokriti. 'Prednost globalne organizacije poput Katoličke crkve jest upoznavanje različitih kultura. Predugo je misionarstvo bilo jednosmjerna ulica iz Europe u ostatak svijeta', zaključuje svećenik Conrad i dodaje da je dolazak mladog kolege oiz Indije 'dar od Boga'.