nije bio cijepljen

Dvogodišnji dječak iz Niša nova je žrtva epidemije ospica u Srbiji

03.01.2018 u 12:51

Bionic
Reading

Dvogodišnji dječak iz Niša druga je žrtva ospica u Srbiji u posljednjih deset dana, a preminuo je zbog komplikacija nastalih poslije zaraze virusom morbila protiv kojeg nije bio cijepljen, objavili su u srijedu srpski mediji

Nakon desetak dana na aparatima za disanje liječnici ga nisu mogli spasiti jer mu je virus oštetio pluća i srce, navode Večernje novosti.

'Dječak je inače rođen šest tjedana prije termina i imao je slabije razvijena pluća, ali bi mu šanse da preživi bile mnogo veće da je bio cijepljen', rekao je za list načelnik Intenzivne njege na Dječjoj klinici Dejan Milojević.

Roditelji dječaka su, prema pisanju Večernjih novosti, protivnici cijepljenja, 'ali su se zbog te odluke da ne cijepe svoje dijete pokajali kada mu je život bio doveden u pitanje'.

Prva žrtva morbila u Srbiji koncem prosinca prošle godine bio je tridesetogodišnji mladić iz Beograda koji je preminuo na Infektivnoj klinici od komplikacija izazvanih morbilima, a liječnici su potvrdili da također nije primio cjepivo protiv ospica.

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Po priopćenju nacionalnog Instituta za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' u Srbiji je u protekla tri mjeseca registrirano najmanje 630 slučajeva ospica, a 225 laboratorijski je potvrdio institut za imunologiju 'Torlak'.

Ključni podatak na koji upozoravaju stručnjaci je da čak 91 posto pacijenta zaraženih morbilima nije cijepljeno, nepotpuno je cijepljeno ili nije poznato jesu li cijepljeni.

U Srbiji je, inače, mjesecima u tijeku kampanja protiv cijepljenja kojom se nastoji proturječiti argumentima struke i medicinskim činjenicama na koje ukazuju infektolozi, dok se na društvenim mrežama i internet portalima zahtijeva da se protiv protivnika cijepljenja podnesu prijave i zatraži njihova kaznena odgovornost 'zbog narušavanja zdravstvenog sustava i destruktivnog djelovanja'.