ELITA MEĐU ELITOM

U Muenchenu su u lov na napadače krenuli pripadnici GSG-9

23.07.2016 u 10:04

Bionic
Reading

Nakon što je u napadima u petak u Muenchenu najmanje devet osoba poginulo, njemačka policija blokirala je cijeli grad. Helikopteri nadlijeću grad u potrazi za napadačima, a na teren je u potjeru za njima izašla i najelitnija protuteroristička policijska postrojba Grenzschutzgruppe 9 (GSG-9). Ova je jedinica među najtajnovitijim protuterorističkim postrojbama na svijetu, a osnovana je 1972. nakon terorističkog napada na izraelske sportaše tijekom Olimpijade u Muenchenu

Sjedište je GSG-9 u njemačkom gradu Sankt Augustinu, malom gradu u blizini Bonna. Pripadnici te jedinice djeluju kao specijalni odjel Njemačke federalne policije (Budnespolizei). Savezna policija Njemačke, a time i GSG 9, pod kontrolom je Federalnog ministarstva unutarnjih poslova. 

Prva poznatija akcija GSG-9 bila je 1977. kada su palestinski teroristi oteli Lufthansin zrakoplov kojim su sletjeli u Mogadishu.

Pripadnici GSG-9 su oslobodili svih 86 putnika ubivši tri terorista i zarobivši jednog.


Većina misija ove postrojbe su povjerljive i javni podaci nisu dostupni. Od svog osnutka, GSG-9 je sudjelovao u više od 1.500 misija te su navodno pucali iz oružja samo pet puta. To je bilo u Mogadishuu 1977., Bad Kleinenu 1993., Aachenu 1999., a u još dvije misije pucali su u pse osoba koje su uhićivali.

Članovi Bundespolizei i drugih njemačkih policijskih službi s najmanje dvije godine radnog iskustva mogu se prijaviti za postupak odabira u GSG-9. Ako zadovolje uvjete, prolaze obuku dugu 22 tjedna. Samo dvadeset posto kandidata izdrži temeljnu i specijalističku obuku.

Identitet članova GSG-9 strogo je povjerljiv.