KAOS I U BIH

U Mostaru blokiranima u snijegu pomažu mještani

05.02.2012 u 07:55

Bionic
Reading

Prema više osobnih vozila, kao i autobusu s igračima košarkaša Hemofarma iz Vršca, koji su zbog snježnih nanosa i lavina blokirani gotovo 24 sata na prometnici 20-tak kilometara sjeverno od Mostara nisu se ni u subotu kasno navečer mogli probiti strojevi za čišćenja snijega zbog ekstremnih uvjeta i loše opremljenosti, ali su im u pomoć pristigli mještani obližnjih naselja, naveli su iz službenoga izvora

Naime, prema riječima ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije Vladimira Babića i jedna je ralica koja je radila na rašćišćavanju u kvaru što također ometa napore službi da pomognu osobama koje su zametene u snijegu, koji je na sreću prestao padati tijekom večeri.

‘Sve se to odvija jako sporo, slaba opremljenost i neorganiziranost sve to razlog je što su ti ljudi i dalje u snijegu’, rekao je Babić.

Po njegovim riječima postoje obećanja vojske, specijalne policije kao i pripadnika europskih mirovnih snaga (EUFOR) da će se tijekom dana uključiti u spašavanja zarobljenih osoba.

Babić je dodao da je više djece i starijih osoba zarobljeno u snježnim nanosima, kao i autobus s košarkašima Hemofarma iz Vršca koji su krenuli odigrati susret regionalne ABA lige u košarci s momčadi Širokog Brijega. U pomoć su blokiranim osobama pristupili mještani naselja sjeverno od Mostara donoseći im hranu i tople napitke.
Inače , Vlada Federacije BiH je u subotu na telefonskoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće, te zatražila uključivanje javnih poduzeća kao i privatnih tvrtki u raščišćavanje prometnica.

Posebno je teško u Hercegovini gdje je i prilaz Kliničkoj bolnici u Mostaru omogućen u subotu tek iza 15.00 sati, te je tada dopremljena hrana.

Iz Hitne službe u Mostaru izvješćuju da su nemoćni iako im pomažu i pripadnici Gorske službe spašavanja jer su ulice neprohodne. Više općina poput Neuma, Stoca, Ravnog je potpuno prometno odsječeno od ostatka svijeta.