KLIMATSKE PROMJENE

U Montrealu sastanak o budućnosti sporazuma iz Pariza, bez Amerikanaca

16.09.2017 u 19:24

Bionic
Reading

Ministri okoliša tridesetak zemalja okupili su se u subotu u Montrealu da bi odredili pravila kako bi se postiglo smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova dogovorenih sporazumom iz Pariza, a na tom sastanku neće bi Sjedinjene Države koje su najavile istupanje iz sporazuma

Na poticaj Kanade, Europske unije i Kine ta konferencija se održava točno na 30. obljetnicu potpisivanja Protokola iz Montreala za zaštitu ozonskog omotača, "međunarodnog povijesnog  sporazuma", rekla je kanadska ministrica za klimatske promjene Catherine McKenna.

Protokol iz Montreala je primjer onoga što "svijet mora nastaviti raditi da se suprostavi prijetnji klimatskih promjena", rekla je.

 "Ovdje smo zajedno i moramo djelovati zajedno", rekla je McKenna dok je pozdravljala ministre i predstavnike više od 30 zemalja i podsjetila ih na nedavne meteorološke probleme poput poplava i uragana.

Ekstremne meteorološke pojave su češće, jače i više razarajuće, uz klimatske promjene, smatra ona.

Da bi se poštivao kalendar nakon najave povlačenja Sjedinjenih Država iz pariškog sporazuma o klimi (COP21) Europska unija, Kina i Kanada su uzele uzde u svoje ruke i tvrde da će nastaviti dalje.

"Ovo nije birokratska, već politička rasprava s ljudima kojima je na pameti sporazum iz Pariza, s važnim etapama da bi stigli od tranzicije prema čistim energijama i zaustavili zagrijavanje", naglasio je prije sastanka europski povjerenik za Akciju za klimu Miguel Arias Canete.