u programu zaštite

U Meksiku u tjedan dana ubijeno dvoje novinara

24.01.2022 u 07:21

Bionic
Reading

Novinarka Lourdes Maldonado ubijena je u nedjelju u gradu Tijuani, objavila je vlada savezne meksičke države Baja California, samo tjedan dana nakon ubojstva fotoreportera Margarita Martineza.

Maldonado je ubijena hicem iz vatrenog oružja u svom automobilu parkiranom pred kućom u kojoj je živjela, u blizini Tijuane, objavio je u priopćenju ured državnog tužitelja Baja Californije, savezne države na granici sa SAD-om.

Upućeni izvor rekao je da je Maldonado bila u programu zaštite novinara, koji je uključivao i policijski nadzor njezinog doma.

Ubijena novinarska zatražila je 2019. od predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora pomoć i pravdu u radnom sporu. "Bojim se za svoj život", rekla je.

Godinama je vodila sudski spor oko prava na radu s nekadašnjim guvernerom Baje Californije Jaimeom Bonillom iz Obradorove stranke MORENA koji je prošle godine otišao s dužnosti.

Novinarka je nedavno objavila da je dobila spor protiv medijske kuće kuće Bonilla.

Prije tjedan dana dužnosnici su izvijestili o ubojstvu 49-godišnjeg fotoreportera Martineza koji je ubijen iz vatrenog oružja pred svojim domom.

Samo u ovoj godini u Meksiku je ubijeno troje novinara.

Od 2000. do 2021. ubijeno ih je 145, uključujući sedam u prošloj godini, pokazuju podaci udruge za zaštitu ljudskih prava Article 19.