žarište svadba

U Međimurju devet novih slučajeva zaraze, u škole se vraćaju maske

21.09.2020 u 15:43

Bionic
Reading

U Međimurskoj županiji devet je novih pozitivnih nalaza na koronavirus, u škole se vraćaju maske, a razmatra se ograničavanje broja ljudi na svadbama na 50, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite u ponedjeljak.

Nakon što je jučer zabilježen veći broj zaraženih s jedne svadbe, iz Stožera ističu da je od izbijanja korona krize to prvi put povećanja broja pozitivnih. Dodaju da je slučaj lokaliziran i stavljen pod nadzor epidemiologa te da je do sada ukupno 20 pozitivnih osoba povezano s navedenom svadbom održanom 12. rujna. U sljedećim danima moguće je evidentiranje još povezanih, sekundarnih slučajeva.

Do sada je u Međimurju testirano ukupno 5890 osoba. Od jučer neobrađenih uzetih uzoraka pet nalaza je pozitivno, a šest negativno. Danas do 11 sati testirane su 163 osobe, četiri su nalaza pozitivna, 44 negativna, a ostalih 115 u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 287 osoba.

Međimurje trenutno ima 55 aktivnih slučajeva. Deset osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 20 osoba sa svadbenih svečanosti, 5 osoba su kontakti s oboljelim koji su prisustvovali svadbi, 12 osoba su kontakti s ranije potvrđenim slučajevima, tri osobe su se vratile s ljetovanja, tri su strani državljani koji rade na području županije i dvije osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske.

Tri oboljela učenika i nastavnik - u samoizolaciji 18 nastavnika i šest razreda

U priopćenju se navodi da su ravnatelji škola, sukladno Uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja i HZJZ-a, vratili mjeru obveznog nošenja zaštitnih maski u osnovnim i srednjim školama u Međimurju. Županijski Stožer civilne zaštite podržao je tu odluku smatrajući da će preventivno nošenje zaštitnih maski pridonijeti sprječavanju eventualnog širenja virusa.

Inače, u obrazovnom sustavu, a povezani sa svadbom 12. rujna, tri su oboljela učenika i jedan nastavnik. Mjera samoizolacije određena je, prema do sada dobivenim podacima, za ukupno 18 nastavnika te šest razrednih odjeljenja. Svima je organizirana on line nastava.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije navodi da je svjestan da je u sektoru organizacije svadbenih svečanosti direktno i indirektno zaposlen velik broj ljudi, ali da, s obzirom na to da su posljednjih nekoliko mjeseci u čitavoj Hrvatskoj svadbe značajan izvor zaraze, razmatra mogućnost ograničavanja broja osoba na svadbenim svečanostima na 50, a u razmatranju je i obustava posjeta u domove za starije osobe.

U priopćenju se navodi i da je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije intenzivirao svoj rad te je od 20. kolovoza do 21. rujna 2020., odnosno u mjesec dana, testirano 3388 osoba, dok je od početka pandemije 25.veljače do 20. kolovoza 2020., ili u šest mjeseci, testirano ukupno 2339 osoba.