portret novog šefa ids-a

U manje od deset godina ovaj je profesor matematike od općinskog vijećnika postao čelnik najveće regionalne stranke, pogledajte tko je Dalibor Paus

14.09.2021 u 15:00

Bionic
Reading

U manje od deset godina otkada je ušao u politiku Dalibor Paus prešao je put od običnog općinskog vijećnika do predsjednika najveće regionalne stranke u Hrvatskoj. Kada je u subotu izabran za novog predsjednika IDS-a, Paus je odmah najavio velike promjene

'IDS je i dalje brend i to jak brend koji nedvojbeno drži poziciju najjače istarske stranke. Došlo je vrijeme da stranka zakorači u novu razvojnu fazu, da se transformira i da vrati pozicije koje su izgubljene na prošlim izborima. Ukratko, vrijeme je za novi IDS', tim je riječima u subotu Dalibor Paus najavio promjene nakon što je izabran za novog predsjednika ove stranke.

U manje od deset godina, otkada je ušao u politiku, ovaj bivši profesor matematike stigao je do predsjednika najveće regionalne stranke koja je na nedavno održanim lokalnim izborima doživjela nekoliko udaraca u svojoj Istri.

Paus je rođen 1973. u Puli, diplomirao je matematiku na PMF-u u Zagrebu, a od 2008. do 2016. bio je ravnatelj Tehničke škole u Puli. U politiku prvi put ulazi 2013., kada je izabran u Općinsko vijeće Barbana kao jedan od dva vijećnika IDS-a. Naime više od 20 godina Barbanom je vladao SDP, no Paus je i to promijenio 2017., kada je pobijedio na lokalnim izborima i postao novi načelnik te općine.

Iako široj javnosti do sada nije bio poznat, u IDS-u su očito i prije samog glasanja na stranačkom saboru vidjeli Pausa kao novo lice na čelu stranke. Osim što je gotovo jednoglasno izabran za predsjednika, ujedno je bio jedini kandidat jer je uoči samog glasanja dobio podršku svih podružnica IDS-a, pa je glasanje zapravo bilo samo puka formalnost.

Za predsjednika IDS-a odlučio se kandidirati, objasnio je, iz istog razloga zbog kojeg je ušao u politiku: 'Osjećam potrebu staviti svoje vrijeme, znanje i vještine na raspolaganje zajednici kad je to potrebno. Volim svoj kraj i svoje ljude, a politike IDS-a su mi u srcu, njih svakodnevno živim i uvjeren sam da politike naše stranke savršeno oslikavaju prioritete, interese i potrebe našeg podneblja', kazao je.

Podršku je Paus dobio i od počasnog predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića. 'Otprije poznajem Daliborov rad, a imao sam prilike razgovarati s njim i prije nekoliko dana te moram priznati da je ostavio vrlo snažan dojam na mene i uvjerio me da ima znanja, sposobnosti i vizija za posao koji mu predstoji kao predsjedniku stranke. Ono što je sigurno jako važno, to je da on u sebi nosi urbanu komponentu Pule u kojoj je rođen i u kojoj je proveo značajan dio svog života te da kao sadašnji načelnik Barbana odlično poznaje ruralnu Istru. Mislim da je to optimalna situacija jer je za IDS itekako važno da bude prisutan u Puli i u ostalim gradovima, ali isto tako u mnogim općinama u kojima se moramo vratiti na ozbiljne pozicije', poručio je Jakovčić u Glasu Istre prije mjesec dana.

  • +5
Dalibor Paus Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/PIXSELL

Iako je Jakovčić u izjavama kazao da on iza sebe nema afera, novi predsjednik IDS-a ipak se sporio s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Naime prije nekoliko godina, nakon neanonimne prijave, ono je donijelo odluku da je Paus povrijedio načela djelovanja jer je kao načelnik Općine Barban bez naknade dodijelio korištenje javne površine udruzi Društvo Trka na prstenac, čiji je bio predsjednik. Međutim Paus se žalio na tu odluku i Upravni sud poništio je stav Povjerenstva.

Osim što se na webu Povjerenstva može otkriti da se sporio zbog odluka koje je donosio kao načelnik, popisani su detalji iz njegove imovinske kartice. U njoj je prijavio plaću nešto višu od 12 tisuća kuna, stan od 22 kvadrata u Puli, u vlasništvu supruge, te vlasništvo nad nekoliko oranica u Barbanu. U imovinsku karticu upisao je i čamac ADRIA 500 iz 2005., automobil Renault Kadjar iz 2016., koji je u vlasništvu supruge, te štednju od 120 tisuća kuna.