NEZAKONITE MIGRACIJE

U manje od 24 sata spriječena tri pokušaja krijumčarenja ljudi

08.04.2023 u 16:49

Bionic
Reading

Sisačko-moslavačka policija koja radi na sprječavanju nezakonitih migracija, od četvrtka do petka spriječila je tri pokušaja krijumčarenja ukupno šest državljana Turske i pet državljana Kine, a pritvorskom nadzorniku su predana dva državljana Turkmenistana, te po jedan Ukrajine i BiH.

Kako navode u izvješću, najprije je u četvrtak, 6. travnja u jutarnjim satima u Hrastovici na petrinjskom području zaustavljen automobil poljske registracije u kojem je 34-godišnji državljanin Turkmenistana prevozio pet stranih državljana, a potom i drugi automobil poljske registracije kojim je upravljao 29-godišnji državljanin Ukrajine.

Zbog sumnje u kazneno djelo protuzakonitog ulaženje, kretanje i boravka u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policajci su nad dvojicom muškaraca proveli kriminalističko istraživanje. Osnovano se sumnja da su s namjerom koristoljublja ušli u RH i sudjelovali u počinjenju kaznenog djela, odnosno da su iz koristoljublja omogućili kretanje i boravak u RH osobama koje su u državu ušle na nezakonit način.

Također, utvrđena je osnovana sumnja da je 29-godišnjak sudjelovao u počinjenju kaznenog djela tako što je služio kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Policijskim postupanjem je utvrđeno da se radi o četiri državljana Turske koji su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u RH.  Zbog počinjenog kaznenog djela 34-godišnji državljanin Turkmenistana i 29-godišnji državljanin Ukrajine su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

U isto vrijeme, na glinskom području u mjestu Hajtić, policijski službenici su tijekom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija, zaustavili automobil litvanske registracije, kojim je upravljao 29-godišnji državljanin Turkmenistana, a u vozilu se nalazilo dvoje stranih državljana.

Zbog sumnje u protuzakonito ulaženje u RH vozač je uhićen, a strani državljani su dovedeni u službene prostorije policije.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi iz koristoljublja, a prema prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom, preuzeo i u automobilu litvanske registracije prevozio dvoje državljana Turske. Cilj osumnjičenom je bio prevesti ih  teritorijem RH do granične crte s drugim državama članice EU.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, 29-godišnji državljanin Turkmenistana je predan pritvorskom nadzorniku, dok su strani državljani izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u RH. 

Idućeg dana, pola sata nakon ponoći, u mjestu Poljana Lekenička, u općini Lekenik, policijski službenici su uočili i zaustavili automobil BiH registracija kojim je upravljao 33-godišnjak, koji je u vozilu prevozio pet stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela već spomenutog kaznenog djela, vozač je uhićen, a strani državljani su dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio pet državljana NR Kine do krajnjeg odredišta. Svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u RH. 

Zbog počinjenog kaznenog djela osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.