curenje podataka

Božinović o novom skandalu s migrantima: Svi smo u nekim WhatsApp grupama

06.04.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je saznanja da su policijski službenici razmjenjivali poruke i fotografije migranata u grupi na WhatsAppu, o čemu je izvijestio Lighthouse Reports

Naziv grupe na WhatsAppu je 'OA Koridor II - Zapad', a u njoj se nalaze kontakti 33 niže i više rangirana policijska službenika, dvije glasnogovornice Ministarstva unutarnjih poslova i zamjenika glavnog ravnatelja policije, načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena. U porukama koje su dio WhatsApp chata dijele se osobni podaci, fotografije, lokacije, nacionalnost i informacije o postupanju prema ukupno 1337 osoba, kao i snimke videozaslona policijske sigurnosne kamere te podaci o kretanjima novinara s njihovim osobnim podacima i fotografijama, javlja N1.

Iz sadržaja chatova, odnosno razmijenjenih poruka, nameće se zaključak da je vrh hrvatske policije, ali i djelatnici MUP-a, bio detaljno obaviješten o uhićenjima u akciji Koridor – ali očito ne službenim kanalima, gdje se poruke pohranjuju i kasnije mogu poslužiti kao dokaz, nego u neformalnim porukama na WhatsAppu.

'Operativna akcija Koridor nije nikakva tajna operacija i intenzivno se provodi zadnjih pet godina. To je akcija koju hrvatska policija provodi protiv krijumčara migranata. Zbog čega? Jer u realnom životu nitko s Bliskog istoka i sjevera Afrike ne može znati kojim se to puteljcima može ilegalno ući u RH ili skrivenim putevima kretati kroz Gorski kotar. Oni koji im pomažu su organizirani krijumčari, a svake godine ih se uhiti oko tisuću i svatko od njih vodi desetak tih ilegalnih migranata kako bi došli do zemalja koje su im krajnje destinacije', kazao je Božinović. Naveo je da je to vrlo ozbiljno pitanje kojim se sve ozbiljnije bavi EK i zbog podataka koje je s njima podijelila hrvatska policija.

Davor Božinović Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar

'Hrvatska policija 24 sata dnevno radi svoj posao zaštite granica, uglavnom noću, jer se te skupine kreću uglavnom noću. Policija nastoji i vrlo je uspješna, u zadnjih 24 sata uhićeno je 10 krijumčara na granicama, a i po dubini teritorija. Govorimo o potpuno ilegalnim aktivnostima, a policiji je zadaća da štiti zakon', istaknuo je ministar. Dodao je da je ove godine već uhićeno 250 krijumčara iz različitih država, a ponavlja i da su im centrale izvan RH. Ministar kaže da bez takvih aktivnosti Hrvatska nikad ne bi ušla u Schengen. Istaknuo je da razmjena poruka u grupama na WhatsAppu nije zabranjena.

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

'Ljudi rade dan i noć. Hrvatska je među najsigurnijim zemljama u Europi. Ima li grešaka? Ne govorim sad o ovome.' Podsjetio je na slučaj kad su objavljene fotografije migranata s ožiljcima na leđima, a za koje su liječnici utvrdili da se ne mogu dovesti u vezu s prikazanim u prilogu koji je objavljen na televizijama. Ministar kaže da je odvraćanje – odvraćanje pojedinca od činjenja kaznenog djela.

'Svi ljudi, migranti, koji se zateknu u Hrvatskoj su registrirani', kaže, dodajući da Bugarska i Rumunjska nisu uspjele ući u Schengen zbog prigovora Austrije o tisućama migranata koji nisu nigdje registrirani.