akcija koridor

MUP se dodatno oglasio o akciji protiv migranata

06.04.2023 u 19:48

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) oglasilo se dopunom priopćenja na medijske upite o akciji Koridor navodeći kako za provjere četiri konkretna događaja, koja se tiču postupanja prema migrantima i to tri iz 2019. i jedan iz 2020. godine, stručne službe trebale su u evidencijama provjeriti najmanje 1300 događaja

Iz MUP-a, u dopunjemom priopćenju, kako se navodi, mogu potvrditi da je svaki događaj evidentiran u službenim evidencijama toga ministarstva.

Ističu kako je za provjeru pojedinosti u četiri konkretna događaja, pod pretpostavkom da su podaci koji su im dostavljeni točni, stručne službe MUP-a trebale u službenim evidencijama provjeriti najmanje 1300 događaja.

'Vjerujemo da ćete se složiti da provjera 1300 događaja iziskuje dodatno vrijeme, uz obavljanje redovnih poslova stručnih službi. Slobodni smo Vas izvijestiti kako je provjerama utvrđeno, dakle u sva četiri slučaja koja problematizirate prema osobama/migrantima je proveden postupak sukladno Zakonu o strancima te su im izdana rješenja na temelju kojih su bili u obvezi napustiti Europski gospodarski prostor, jer nitko od njih nije iskazao namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.', navodi se, između ostaloga, u dopunjenom priopćenju MUP-a o akciji Koridor.

Dodaju kako je među navedenim osobama bio 31 maloljetnik bez pratnje prema kojima je postupano sukladno Protokolu o postupanju prema djeci bez pratnje, te su smješteni u domove za djecu, a daljnje postupanje prema njima nadležno je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Jednom je migrantu, ističu, zbog zdravstvenih problema pružena i liječnička pomoć.

'Sukladno raspoloživim informacijama, niti jedna od ovih osoba nije napustila Europski gospodarski prostor, a da bi o tome obavijestila policiju ili hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva, a kako im je u izdanom rješenju i naloženo.

Za pretpostaviti je kako su se nastavili nezakonito kretati u ciljne države članice EU, kao i tisuće drugih koji su na isti način zlouporabili najblažu mjeru Direktive o povratku i odredbe Zakona o strancima.

Međutim, budući je prema svim osobama koje navodite proveden zakonom propisani postupak te je u Schengenskom informacijskom sustavu (SIS) raspisano upozorenje u svrhu vraćanja, druge države članice, ukoliko ih zateknu, imaju tu informaciju i mogu izvršiti rješenje koje je izdalo ovo Ministarstvo.', zaključuje se u dopunjemom priopćenju MUP-a.