SKLADIŠTA PUNA

U Maglaju gladnim ljudima ne daju hranu

20.05.2014 u 14:06

Bionic
Reading

Prava drama odvija se ovih dana u Maglaju. Nakon katastrofalnih poplava, stanovnici se bore da dođu do hrane, vode i osnovnih potrepština, koje su u grad stigle u ogromnim količinama, međutim ne dolaze do unesrećenih građana

Šokantan snimak na kojem se vidi građanin koji moli za hranu govoreći da su mu djeca i unučad gladna pojavio se na YouTubeu. Riječ je o Zlatanu Latifoviću koji je došao na jedan od glavnih punktova u kojem stiže humanitarna pomoć, a kojim rukovodi ogranak Merhameta u Maglaju.

Latifoviću je rečeno da hrane nema na što se on pobunio govoreći da je 'upravo vidio pun automobil hrane'. Intervenirala je i policija koja je Latifovića pokušala silom odvesti, jer je automobilom blokirao put. Zlatan Latifović u izjavi za klix.ba tvrdi da je policija pretukla njega i njegovu sestričnu, međutim iz MUP-a ZDK to demantiraju te potvrđuju da je Latifović lišen slobode radi vrijeđanja, drskog ponašanja i prijetnji upućenih trećoj osobi.

U Maglaju ne daju hranu

Maglajlija Armin Hrnjić potvrdio nam je Klixu se nakon katastrofalnih poplava u ovom gradu događaju užasne stvari te da se pojedini žele okoristiti nesrećom koja je zadesila ovaj grad. Kaže da je u Maglaj stigla ogromna količina hrane, vode i ostalih potrepština, a većina toga smještena je u prostorijama tvornice Primus. Odgovornost da čuva i dijeli humanitarnu pomoć preuzeo je Regionalni odbor Merhameta čiji je rukovodilac Atif Spahić.
Hrnjić kaže da Spahić zloupotrebljava nesreću kako bi ostvario osobnu korist. 'Taj čovjek ima dvije trgovine u Maglaju i vjerojatno humanitarnu pomoć namjerava prodavati. Bio sam svjedok kada je vraćao ljude govoreći im da nema hrane, a garantiram da u Primusu ima najmanje pet šlepera pomoći', kaže razočarani Hrnjić.

Iz Merhameta su rekli Klixu da hranu u Primusu nisu htjeli dijeliti dok se ne napravi detaljan zapisnik o tome što je sve stiglo od humanitarne pomoći. Predsjednik Merhameta, Hajrudin Šahić, na putu je za Maglaj gdje će o ovom incidentu razgovarati sa Spahićem, ali i s nadležnima u maglajskoj policiji i kriznom stožeru.

'Spahić je, na zahtjev predsjednika HO-a Merhamet MDD, dao izjavu o spomenutom incidentu. Prema njegovim riječima, do incidenta je došlo kada je grupa građana nasrnula na skladište pokušavajući provaliti unutra, što je spriječila policija i uhitila Zlatana Latifovića. Spahić je u svojoj izjavio naglasio da se pomoć u spomenutom skladištu ne dijeli, nego se, shodno odluci Kriznog stožera Maglaja, dostavlja Crvenom križu koji na punktovima u gradu dijeli pomoć iz ovog, a i druga dva centralna skladišta', ističu iz Merhameta.