UVERTIRA ZA G8

U Londonu uhićeno 57 antikapitalističkih prosvjednika

Bionic
Reading

Londonska policija, koja je tokom jučerašnjih protesta privela 57 demonstranata i pokrenula istragu protiv tih lica, je priopćila da je poduzela nužne mjere za osiguranje reda i mira na ulicama tijekom antikapitalitičkih prosvjeda koji su počeli u utorak, a očekuje se da potraju nekoliko dana.

Riječ je o protestima organiziranim uoči summita grupe G8, koji će biti održan u Enniskillenu u Sjevernoj Irskoj 17. i 18. lipnja. Grupu G8 čine najjače ekonomske sile današnjice Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

'Upoznati smo da će skupina ljudi prosvjedovati u idućim danima. Pripremili smo plan osiguranja, baš kao što je i jučer pokazano', navode iz londonske policije.

Prosvjednici su jučer okupirali jednu zgradu u londonskom turističkom centru Soho, a na trgu Piccadilly je došlo i do direktnog sukoba između demonstranata i policije.

Antikapitalističke grupe su i za danas najavile nastavak prosvjeda. Očekije se da se grupe nezadovoljnih aktuelnim ekonomskim svjetskim poretkom danas okupe ispred zgrade BAE Sistems kompanije.

Londonska policija je upozorila banke, kompanije i druge poslovne centre u Londonu da poduzmu pojačane mjere sigurnosti tokom aktuelnih demonstracija.