STOTINE TISUĆA KATALONACA

U ljudskom lancu dugom 400 kilometara tražili referendum

11.09.2013 u 20:45

Bionic
Reading

Stotine tisuća Katalonaca u srijedu su držeći se za ruke u 400 kilometara dugom ljudskom lancu preko cijele regije zatražili od španjolske vlade da im dopusti glasovanje o otcjepljenju i stvaranju neovisne Katalonije

Masovni prosvjed održan je na katalonski nacionalni dan, Diadu, kojime Katalonci obilježavajju godišnjicu pada Barcelone u ruke španjolskog kralja Filipa V 1714. nakon 14-mjesečne opsade u ratu za nasljedstvo španjolske krune koji se vodio od 1701. do 1714. godine. Prosvjednici su u ljudskom lancu na koji je pozvao katalonski parlament tražili održavanje referenduma 2014. godine.

Po posljednjem istraživanju javnog mnijenja 52 posto Katalonaca želi neovisnost od Španjolske, a 80,5 je za održavanje refrenduma o suverenitetu. Istraživanje je također pokazalo da bi 24 posto Katalonaca glasovalo protiv otcjepljenja a 59,7 posto za, čak i ako bi bio proglašen neustavnim, izvijestila je agencija ANSA.

Predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy i predsjednik Katalonije Artur Mas naznačili su da su spremni za razgovore kojime bi se okončalo godinu dana dugo sporenje oko većih ovlasti regije u poreznoj politici, no 47,4 posto Katalonaca glasovalo bi za otcjepljenje i ako Španjolska i Katalonija postignu dogovor o oporezivanju sličan nizozemskom ili ako Španjolska pristane poboljšati financiranje regija.