otkrile ih obavještajne službe

Navodni ruski špijuni u ljubljanskom zatvoru čekaju završetak istrage, prijeti im osam godina zatvora

30.01.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Slovenske službe sigurnosti otkrile su i uhitile dvojicu stranih državljana osumnjičenih za špijunažu za Rusiju, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji

Kako prenosi slovenska novinska agencija STA, to je slovenskim medijima potvrdilo Okružno tužiteljstvo u Ljubljani. Tužiteljstvo je potvrdilo da je na temelju izvješća obavještajnih službi početkom prosinca pokrenut istražni postupak u sklopu kojeg su 5. prosinca pritvorene dvije osobe zbog kaznenog djela špijunaže.

Po nalogu suda protiv njih se vodi istraga zbog sumnje na kazneno djelo špijunaže za stranu obavještajnu službu i kazneno djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja, navelo je Tužiteljstvo. Pritvorenome dvojcu za inkriminirana djela prijeti kazna do ukupno osam godina zatvora. S obzirom da je predmet označen stupnjem tajnosti temeljem zakona kojim se uređuju tajni podaci, više informacija o tome za sada je nedostupno, dodaje STA. Prema medijskim izvješćima, obje uhićene osobe imale su državljanstvo i putovnice trećih zemalja te se nisu predstavljale kao ruski državljani. Kako javlja list Delo, najmanje jedan od njih imao je argentinsko državljanstvo.

Prema neslužbenim informacijama, otkrivena špijunska ćelija navodno ne djeluje samo u Sloveniji, već i u inozemstvu, što uključuje i suradnju sa stranim obavještajnim službama. Po pisanju medija, dvojica ruskih agenata imala su unajmljeni ured za tvrtku koja im je služila kao paravan za poslovanje u Sloveniji te se navodno formalno bavila trgovinom nekretninama i antikvitetima. Briselski portal Euroaktiv u ponedjeljak također prenosi vijest o uhićenju dvojice ruskih špijuna navodeći kako posljednjih godina europske zemlje sve više pozornosti posvećuju mogućoj ruskoj špijunaži među svojim oružanim snagama, obavještajnim službama i drugim državnim institucijama. Navodni ruski špijuni već su izazvali glavobolje u mnogim zemljama, navodi portal.