KONTAMINIRANO TLO

U Lepoglavi zakopao 200 bačava opasnog otpada

31.10.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Protiv odgovorne osobe čakovečkog trgovačkog društva TMT, koje ima svoje pogone u Lepoglavi, varaždinska policija podnijela je kaznenu prijavu zbog ugrožavanja okoliša otpadom

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom zbog sumnje da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Čakovcu ugrozio okoliš otpadom.

Naime, kako se sumnja, kao odgovorna osoba je, bez pribavljenih dozvola, naložio i dopustio skladištenje, odlaganje i odbacivanje opasnog otpada. Time je bila ugrožena kakvoća zraka, tla i vode, odnosno pogoršani su uvjeti života ljudi i životinja te ugrožen opstanak biljnog svijeta na području deponiranja opasnog otpada u Lepoglavi.

Točnije, riječ je o tvorničkom krugu gdje je prije gotovo godinu dana po nalogu inspekcije zaštite okoliša iz zemlje izvađeno više desetaka metalnih bačvi zapremine 200 litara, 40 kubičnih metara kontaminiranoga tla, 20 kubičnih metara otpadne željezne prašine te metalni otpad.

Budući da se sumnjalo da su u bačvama otpadne boje, lakovi i katran, uzeti su uzorci na ispitivanje čiji rezultat zasad nije javno poznat.