NESREĆA U NEPALU

U lavini 11 poginulih, 38 nestalih

24.09.2012 u 08:51

Bionic
Reading

Najmanje je 11 alpinista poginulo u lavina na nepalskom vrhu Manaslu, a za još 38 se traga, izjavio je pilot koji je sudjelovao u akciji spašavanju. Od vlasti teško je dobiti službene podatke. Potraga za nestalima jučer je zaustavljena zbog slabe vidljivosti, a nastavlja se danas.

 'Prema informacijama iz kampa u bazi u Nepalu, sedam stradalih su Francuzi, među kojima tri vodiča iz područja Chamonixa i četiri njihova klijenta', rekao je zamjenik predsjednika francuskog državnog sindikata planinskih vodiča SNGM-a Christian Trommsdorff.

Tijela četvero Francuza pronađena su, a još troje ih se smatra nestalima, rekao je isti izvor. Dodao je da su potrage zbog slabe vidljivosti zaustavljene i da postoji jako malo izgleda da će nestali biti pronađeni živi.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova još nije potvrdilo da među stradalima i nestalima u nesreći ima Francuza.
Šerpa Ang Tshering, zamjenik predsjednika Udruženja alpinista Nepala potvrdio je da su većina poginulih Francuzi.

Sedam Francuza su bili u dvije francuske ekspedicije koje su se uspinjale na Mont Manaslu (8163 metra), a osim francuskih žrtava u lavini su stradali i alpinisti iz Njemačke, Španjolske i Nepala.

Lavina se pokrenula na uobičajenom penjačkom putu na Manaslu na visini od 7.400 metara i odnijela je dio kampa smještenog 600 metara niže.

Manaslu je osma najviša planina na svijetu i smatra se jednom od najopasnijih.