ZABRINJAVAJUĆE STANJE

U Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje visok broj hospitaliziranih

23.12.2020 u 16:53

Bionic
Reading

U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata potvrđen je 91 novi slučaj zaraze koronavirusom i umrle su četiri osobe, a načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek upozorio je na i dalje visok broj hospitaliziranih.

Istodobno se oporavila 161 osoba, trenutačno su aktivna 792 slučaja bolesti, a u samoizolaciji je 1768 ljudi. 'Imamo blagi pad novozaraženih, ali i dalje je visok broj hospitaliziranih', rekao je Ferek Jambrek na konferenciji za novinare u srijedu.

Izvijestio je da su na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama 22 pacijenta sa SARS CoV-2 infekcijom, na covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama je 27 pacijenata, a u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana 98 pacijenta, od kojih je 16 na respiratoru.

Ravnatelj bolnice u Zaboku Tihomir Vančina ocijenio je da je stanje zabrinjavajuće.

Sve dok ne budemo vidjeli da je broj hospitaliziranih manji od broja otpuštenih, dotle neće biti dobro, upozorio je Vančina.

Gordana Popijač Cesar iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je rekla da je teško odjedanput vidjeti pad broja hospitaliziranih, pogotovo pad broja teških kliničkih slika.

„Nadam se da u sljedeća dva do tri tjedna možemo očekivati i takve brojke, ali ne nešto spektakularno jer nam predstoji još sad zimsko vrijeme”, dodala je.

Na konferenciji za novinare je istaknuto i da su od ponedjeljka od osam sati do srijede do 13 sati u toj županiji obrađena 14.404 zahtjeva za propusnicu. Izdano je 12.468 pozitivnih dozvola, a 1936 dozvola nije odbijeno, nego je preusmjereno Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske.

„Sustav je u ponedjeljak i utorak dva puta pao. U nekoliko je navrata miješao i usporavao davanje propusnica. U jednom e-mailu je iz naših građevinskih tvrtki došlo po 50, 60 zahtjeva”, rekao je župan Željko Kolar i dodao da je u ponedjeljak 21 djelatnik u županiji radio na izdavanju propusnica, a u utorak njih 34, koliko ih radi i danas.

„Prvi dan od kada su mjere na snazi Nacionalni stožer je prebacio sve izdavanje na županijske stožere zbog preopterećenja, ali mislimo da je onaj najveći udar prošao i da više nećemo imati problema oko zadovoljavanja potreba naših sugrađanki i sugrađana”, rekao je župan, a načelnik Stožera Ferek Jambrek je dodao kako smatra da mjera ograničenja kretanja neće pridonijeti nikome i ničemu.