POVRATAK U HRVATSKU

U Katedrali nije misa za Kordića, barem ne službena

06.06.2014 u 15:23

Bionic
Reading

Iako se u medijima proširila informacija kako će za haškog osuđenika Darija Kordića, koji se danas vraća u Hrvatsku nakon 17 godina zatvora, u 18 sati biti služena misa zahvalnica, to nam iz Zagrebačke nadbiskupije negiraju

'Misa je uvijek u 18 sati, a danas povodom Dana pokreta i udruga Zagrebačke nadbiskupije. Hoće li doći Dario Kordić doći, to je njegova osobna stvar', rečeno nam je u Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije. Na njihovoj web-stranici najavljeno je kako će euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvoditi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.

Misu na nakanu, među kojima može biti i zahvala za puštanje Darija Kordića na slobodu, može uplatiti bilo tko. Nakana može biti skrivena ili javno priopćena tijekom mise.


Podsjetimo, Kordić u petak poslijepodne stiže u Zagreb zrakoplovom iz Beča nakon što je pušten na uvjetnu slobodu. Njega je Haški sud osudio na 25 godina zatvora zbog političke odgovornosti za zločine počinjene u srednjobosanskom selu Ahmićima.

Većinu kazne odslužio je u zatvoru u austrijskom Grazu gdje se u potpunosti okrenuo vjeri. Česti posjetitelji su mu bili i istaknuti predstavnici hrvatskog klera.

Sisački biskup Košić je pak povodom njegova puštanja na uvjetnu slobodu za portal narod.hr izjavio da je Kordić 'ostao jedna moralna veličina jer nije podlegao pritiscima, nije optužio druge, opteretio zajednicu – već je preuzeo taj križ i osudu na sebe i bio je spreman nositi je do kraja'.