IZVANREDNO STANJE

Ogroman odron u Hrvatskoj Kostajnici, šest kuća srušeno, troje ozlijeđenih!

13.03.2018 u 07:51

Bionic
Reading

Prošle noći, kada je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio 450 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje, a stanovnike ohrabruje to što je rast vodostaja usporio i iznosi oko centimetar na sat, pa je u 7 sati u utorak ujutro iznosio 454 centimetra. Ovo je područje iza 13 sati posjetio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je stanje, prije obilaska terena, promotrio iz helikoptera. U međuvremenu je došlo do velikog odrona zemlje

Hrvatskoj Kostajnici je došlo do velikog odrona tla u utorak u rano poslijepodne. Prema informacijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje šest je kuća srušeno, nekoliko ih je oštećeno. Do 14.50 iz ruševina su izvučene tri ozlijeđene osobe.

Za sada se ne zna ima li ih još pod ruševinama.

Perica Marjanović, vlasnik jedne od prvih kuća koji su našli na mjestu odrona, prepričava za Jutarnji list kako je u posljednji trenutak iskočio iz kuće koja je teško stradala. Kaže da je zajedno s bratom Ognjenom pokušao spasiti što više svojih stvari, ali da je na kraju uspio izvući samo automobil. Drugi je ostao potpuno 'poklopljen'.

  • +14
Klizište u Hrvatskoj Kostajnici Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

'Još jučer sam vidio da zidovi polako pucaju, da sve škripi, a da se žice na banderama napinju do pucanja. Radnici Elektre su jučer došli riješiti taj problem i spasiti nas od kalvarije', prepričava Marjanović.

'Vidio sam nekoliko pukotina, ali i mene je iznenadilo što se dogodilo. Evo, pogledajte, i vozilo radnika je ostalo zarobljeno...'

Mještani, kojima pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa, i dalje podižu zečje nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu. Najdramatičnije stanje je u Ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji.

O trajnom rješenju problema obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici se govori već četiri godine jer je 2014. godine, za dosad najvišeg vodostaja, Una prodrla u gradsko središte.

Iako su stručnjaci Hrvatskih voda predlagali podizanje obrambenog betonskog zida uz rijeku Unu u cijeloj dužini gradskog ugroženog područja, konzervatori su se usprotivili toj ideji zbog narušavanja vizure zaštićene gradske jezgre.

  • +14
Zbog nabujale rijeke Une proglašeno izvanredno stanje Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Tada je dogovoreno kako je jedino prihvatljivo rješenje konstrukcija i postavljanje montažnih obrambenih elemenata, koji bi se za povoljnog vodostaja mogli ukloniti. Međutim riječ je o zahtjevnijem projektu, koji još nije ostvaren.

  • +43
Una kod Hrvatske Kostajnice Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

U Sisačko-moslavačku županiju upućeno 100 vojnika

Temeljem Odluke ministra Krstičevića u Letovanić upućeno 50 pripadnika OS RH, u Petrinju 30, a u Hrvatsku Kostajnicu 20 pripadnika OS RH.

Temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević donio je u utorak, 13. ožujka 2018. godine Odluku o upućivanju do 100 pripadnika Oružanih snaga RH za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije.

Tako je na područje Letovanića upućeno 50 pripadnika OS RH, Petrinje 30, a u Hrvatsku Kostajnicu 20 pripadnika OS RH, gdje će biti angažirani na obrani od poplave.

Podsjetimo, ministar Krstičević je u ponedjeljak, 12. ožujka 2018. godine donio Odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Karlovačke županije.

Trenutno je na području oko Mostanja u Karlovcu angažirano 15 pripadnika OS RH na punjenju vreća i izgradnji zečjih nasipa.

Zbog izlivenih rijeka na cestama u Karlovačkoj županiji posebna regulacija prometa

Zbog izlivenih rijeka na prometnicama u Karlovačkoj županiji, Policijska uprava poziva vozače da poštuju posebnu regulaciju prometa i postavljenu signalizaciju koja upućuje na zabranu prometa na pojedinim dionicama.

Za promet su zatvorene županijske ceste: Donje Mekušje – Kobilić i Belajske Poljice – kod trgovine Krajačić, lokalne ceste: Brođani – Brežani, Utinja – Slunjski Moravci, naselje Karasi, Mekušje – Kamensko, Belajske Poljice – Ladvenjak, dio Radićeve ulice u Dugoj Resi, most u Zvečaju i nerazvrstane ceste: Ulica sv. Florijana (Gradac), Turanski Lug – Otok, Cerovac Vukmanićki – Rilj.

  • +14
Zbog vodostaja Korane od 782 cm izvanredno stanje u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Zabranjen je promet tim cestama i na svim drugim mjestima gdje su postavljeni znakovi posebne regulacije ili obilaska, a policija poziva sve vozače da "poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja upućuje na zabranu prometovanja pojedinim dionicama".

Policija u priopćenju ističe da prati stanje radi sigurnog prometovanja na cestama te da upravlja prometom.

Osim poštovanja prometne signalizacije, vozači moraju prilagoditi brzinu kretanja stanju na cesti, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i vidljivosti.