VRDOLJAK NAJAVIO SENZACIJU

U Jadranu definitivno ima nafte

21.01.2014 u 14:58

Bionic
Reading

'Hrvatska može biti mala Norveška!' u polušali je odgovorio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na novinarsko pitanje o rezultatima prikupljanja seizmičkih podataka u Jadranu, nakon što je dovršen petomjesečni projekt norveške tvrtke Spectrum

U hrvatskom podmorju, ukratko, od rujna prošle godine otkrivene su 'obećavajuće ugljikovodične nakupine u geološkim strukturama' - što, kako je objasnio Vrdoljak, već sada navodi na zaključak da postoje značajni potencijali nafte i plina duž cijelog Jadrana!

Norvežani su svojim petomjesečnim projektom prikupljanja seizmičkih podataka u 2D tehnici obuhvatili gotovo cijeli hrvatski dio epikontinentalnog pojasa i ovih dana isporučili preliminarne rezultate. A oni su, kako su objasnili istraživači, 'vrlo zanimljivi' - nafte u podmorju definitivno ima, no količine se još ne mogu utvrditi.

Obrada svih prikupljenih podataka tek slijedi, a oni će konačno biti dostupni u travnju ove godine. No već u veljači će se otvoriti 'data-room' sa svim seizmičkim podacima iz Jadrana, prije svega za naftne kompanije koje pokazuju interes za investiranje. U njemu će, osim najnovijih, biti sadržani rezultati istraživanja otprije dvadeset godina koje Hrvatska već posjeduje, ali i oni koje ima talijanska strana, kako bi se prije očekivanog javnog natječaja u travnju napravila učinkovita i efikasna procjena jadranskih potencijala.

'Imamo potencijal biti jedna od rijetkih europskih zemalja koja ima daleko više plina i nafte nego što joj treba i biti u poziciji 'male Norveške'. Trebat će dugo godina da do toga dođemo, ali ovo je početak tog razdoblja kada se pretvaramo u energetsko čvorište i energetsku silu u najmanju ruku regije, ako ne i Europe', kazao je Vrdoljak.

Vrdoljak je potvrdio da već postoji velik interes naftnih kompanija. O njihovim imenima nije želio govoriti, ali je otkrio da ih 'već ima dvadesetak, ako ne i više'.

I Norvežani i ministar gospodarstva demantirali su tvrdnje da je petomjesečno istraživanje naštetilo okolišu i sisavcima i ustvrdili da je istraživanje provedeno po najvećim ekološkim standardima. Na istraživačkom brodu Seabird Northern Explorer boravile su dvije promatračice i 'nije se snimalo ako su u blizini primijećene životinje i morski sisavci, posebno dupini'.