ADIO POPULARNOJ PSOVKI

U Italiji ne smijete više reći 'nemaš muda'

  • Autor: S.S./Guardian
  • Zadnja izmjena 03.08.2012 16:20
  • Objavljeno 03.08.2012 u 14:47
testisi muda spolovilo penis kurac

testisi muda spolovilo penis kurac

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

Talijani će ubuduće dvaput promisliti prije nego nekome kažu 'nemaš muda'. Odlukom najvišeg prizivnog suda u Italiji, taj popularni izraz proglašen je prekršajem, uz novčanu kaznu koja se tek treba odrediti

Obračun s jednom od najčešćih uvreda uslijedio je nakon jedne sudske parnice i dva žalbena procesa. Talijani sada znaju što im je (ne) činiti. Mogu to misliti, mogu promumljati sebi u bradu, ali po cijenu  novčane kazne, ne smiju izreći da netko 'nema muda', piše Guardian.

Talijanski Prizivni sud svoju je odluku objasnio razlozima koji su kontroverzni vjerojatno koliko i sama sudska odluka.

Sud je, naime, odlučio da fraza treba biti stavljena izvan zakona ne toliko zbog toga što dovodi u pitanje muževnost uvrijeđene strane, nego zato što implicira 'nedostatak odlučnosti, stručnosti i sposobnosti - vrlina za koje se, s pravom ili ne, i dalje smatra da sugeriraju obilježja muškog roda'.

Konkretno, uvrijeđena strana bio je odvjetnik iz Potenze, grada na jugu Italije. Postojanje njegovih reproduktivnih organa u pitanje je doveo njegov rođak, magistrat, u lokalnoj sudnici.

Suci su presudili u korist odvjetnika, no magistrat je uložio žalbu, a njegov je branitelj uspio uvjeriti sud da je optužba - čista besmislica.

Suci su objavili da se tvrdnja o navodno nepostojećim testisima ne može smatrati uvredljivom jer je izrečena 'u kontekstu obiteljske svađe'. Nepokolebljivi odvjetnik slučaj je potom prebacio u Rim, gdje je na saslušanju rečeno da je neprihvatljivo reći da 'ne posjedujete atribute – drugim riječima, vrijedite manje od ostalih muškaraca'.

Odluka o visini novčane kazne bit će donesena na lokalnom sudu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi