preko crnog mora

U Istanbulu otvoren Koordinacijski centar za izvoz žita

27.07.2022 u 15:13

Bionic
Reading

Zajednički koordinacijski centar (JCC) za kontrolu izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora, dogovoren sporazumom Ukrajine i Rusije uz posredovanje Turske i UN-a u srijedu je službeno otvoren u Istanbulu i prve isporuke očekuju se krajem tjedna

Nastavljaju se pripreme za prihvat prvih isporuka koje će brodovima krenuti iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom UN-a o izvozu ukrajinskih žitarica, rekao je u srijedu turski ministar obrane Hulusi Akar, otvarajući u Istanbulu Centar za nadzor izvoza.

Akar je rekao da je cilj istanbulskoga nadzornog centra zajamčiti sigurnu isporuku žitarica iz triju ukrajinskih luka, gdje čeka više od 25 milijuna tona žitarica.

Centar se nalazi u jednoj vojnoj akademiji i vodit će ga "pet predstavnika iz Rusije, Ukrajine, UN-a i Turske, ali i vojnici i civili", pojasnio je turski ministar obrane Hulusi Akar tijekom kratke ceremonije.

"Svi koji će ovdje raditi svjesni su toga da će u njih biti uprte oči cijelog svijeta", jer centar ima posebnu važnost za svijet, rekao je, dodavši kako se nada da će centar "na najbolji mogući način pridonijeti zadovoljenju humanitarnih potreba i globalnog mira".

Turski ministar obrane kazao je i da, u ovoj fazi nema potrebe za razminiranjem luka. Po njegovim riječima konvoji će krenuti iz ukrajinskih luka Odese, Černomorska i Južne.

Ukrajinska mornarica objavila je da su ove tri ukrajinske luke "nastavile s radom".

U skladu sa sporazumima koji su između Rusije i Ukrajine potpisani na četiri mjeseca uz posredovanje Turske i pod okriljem UN-a, Centar za izvoz žita bit će nadležan za inspekciju brodova koji kreću iz Istanbula ili dolaze onamo. Na taj će se način zajamčiti da brodovi prevoze isključivo žito.

Ukrajinski usjevi, a posebno pšenica, koja je blokirana u lukama zbog ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, nedostaju na svjetskim tržištima.

Turski dužnosnici su kazali kako se očekuje da prvi brodovi isplove iz ukrajinskih luka krajem tjedna.