VELIKA PRILIKA

U Hrvatsku dolaze predstavnici 25 francuskih kompanija

28.01.2013 u 14:05

Bionic
Reading

MEDEF International, francuska udruga poslodavaca, organizira početkom sljedećeg tjedna posjet Hrvatskoj izaslanstva francuskih poslovnih ljudi, na čelu s Charlesom Paradisom, predsjednikom francusko-hrvatskog poslovnog vijeća i jednim od direktora Bouygues Constructiona, tvrtke koja je dio konzorcija za Zračnu luku Zagreb, najavljeno je u ponedjeljak iz Pariza.

Posjet najavljen za 4. i 5. veljače 'bit će prigoda za francuske tvrtke da se sastanu s najvišim hrvatskim dužnosnicima. Nadam se da ćemo imati čast sastati se s predsjednikom Ivom Josipovićem, te članovima hrvatske vlade. Zahvaljujući izravnoj razmjeni mišljenja s njima, mogli bismo dobiti informacije o prioritetima u različitim sektorima, o hrvatskom poslovnom okruženju, nadolazećim reformama u privatnom sektoru i o perspektivama koje se otvaraju hrvatskim ulaskom u EU', rekao je Bogdan Gadenne-Feertchak, projektni menadžer zadužen u MEDEF-u za Balkan, Tursku, Kavkaz i središnju Aziju.

'Razgovarat ćemo i o tome na koji način francuske tvrtke mogu doprinijeti hrvatskom rastu', dodao je.

Zasad nije poznato koje će tvrtke biti dio izaslanstva, ali iz MEDEF-a je rečeno da su neke od njih već aktivne na hrvatskom tržištu, dok će za neke to biti prigoda da se upoznaju s tržištem, mogućnostima poslovanja i partnerstava. Posjet bi mogao okupiti predstavnike oko 25 kompanija, a njihovi su sektori, među ostalim, građevinska i prometna infrastruktura, bankarstvo, usluge, telekomunikacije, agroindustrija i obrana.

U nedavnom razgovoru s hrvatskim novinarima, Paradis, koji vodi izaslanstvo, ocijenio je poslovnu klimu u Hrvatskoj dobrom, trenutno boljom nego u Mađarskoj, Bugarskoj ili Rumunjskoj.

Bouygues, osim što je dio konzorcija za Pleso te koncesionar na istarskom ipsilonu, ima interes za još neke projekte u Hrvatskoj, rekao je Paradis, spomenuvši razvoj željezničke mreže, pulsku bolnicu te čak i Pelješki most ako vlada za njega bude zainteresirana.