UZELAC ZA VEČERNJE NOVOSTI

'U Hrvatskoj se i dalje prešućuju zločini nad Srbima'

06.08.2011 u 14:52

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je još prisutna politika u kojoj se zločini nad Srbima u Drugom svjetskom ratu niječu ili relativiziraju, a stradanja u Domovinskom ratu prešućuju, izjavio je u intervjuu subotnjim beogradskim 'Večernjim novostima' potpredsjednik hrvatske vlade i dužnosnik Samostalne demokratske srpske stranke Slobodan Uzelac

'Trebalo je da prođu godine kako bi se oni koji su počinili zločine izveli pred lice pravde. Ali, većina zločina do danas je nekažnjena, a posebice se ignorira sustavno uništavanje naselja, onemogućavanje ili otežavanje povratka', rekao je Uzelac za taj list.

Odgovarajući na pitanje o tijeku procesa povratka izbjeglih, ocijenio je da "ima pomaka, ali je krivnja za ratne zločine, koja je gotovo tretirana kolektivnom, donedavno spriječavala mnoge da se vrate. Isto je i s povratkom njihove imovine, stanova i kuća. To ima za posljedicu da je i danas u izbjegličkom statusu oko 60.000 Srba i da je većina krenula putem integracije u zemlje u koje su izbjegli ili u treće države".

On je upozorio i na posljednju odluku Ustavnog suda Hrvatske glede izbornih pravila, rekavši da se time "na najgrublji način vrijeđa tajnost glasovanja. To rješenje je apsolutno neprihvatljivo za Srbe i borit ćemo se kroz institucije da ono ne bude primijenjeno na parlamentarnim izborima u prosincu".

Na dodatno pitanje hoće li se, ako se odluka Ustavnog suda ne promjeni, žaliti europskim institucijama, Uzelac je odgovorio da za sada ne razmišljaju o toj opciji, te da žele pokrenuti dijalog i s predstavnicima drugih manjina i drugim instancama, nakon čega će vidjeti koje će poteze povući.

"Kao legalisti moramo poštivati odluke Ustavnog suda. Ali, nastojat ćemo djelovati najprije kroz institucije sustava kako bismo promijenili za nas nepovoljnu odluku. Borit ćemo se kroz Saborske odbore i povjerenstva. Očekujem da se u Saboru pronađe neko rješenje, ali je veliki problem što je do izbora ostalo još malo vremena", naglasio je Uzelac.