SABOR RASPRAVLJA O ZAKONU

U Hrvatskoj ove godine boravilo 31.683 stranca

29.05.2013 u 13:32

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je ove godine, što na privremenom, što na stalnom boravku, bilo 31.683 stranca, na nezakonitom boravku bilo ih je 3.926, azil su dobile četiri osobe, a supsidijarnu zaštitu 14.

Te je podatke jutros u Saboru iznio zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, predstavljajući u Saboru prijedlog izmjena Zakona o strancima

Riječ je o usklađivanju zakona s europskim standardima vezanima uz vraćanje državljana trećih država čiji je boravak nezakonit.

Od ulaska Hrvatske u EU strancima će se izdavati dozvola boravka za državljane trećih država i boravišna iskaznica za državljane europskog gospodarskog prostora, s elektroničkim nosačem podataka na kojem će biti biometrijski podatci stranca.

Propisuje se izdavanje nove posebne putovnice za strance koji nisu u mogućnosti doći do nacionalne putne isprave.

Propisuju se uvjeti za boravak i rad stranaca koji se samozapošljavaju u obrtima, a proširene su kategorije stranaca kojima se dozvola za boravak i rad može izdati pod povoljnim uvjetima.

Detaljnije je reguliran rad volontera, kao i stranaca koji će obavljati neplaćeni vježbenički staž u Hrvatskoj.

Klubovi su pozdravili predloženi zakon, ali i upozorili da će Hrvatska nakon ulaska u EU postati destinacija poželjna za strance te da sustav mora biti spreman na to.

'Kad pogledate u zemljama jugoistočne i srednje Europe, Poljska, Češka, Mađarska po podacima u prve dvije godine od pristupanja EU došlo je do porasta tražitelja i do 300 posto, a nakon toga se naravno taj broj smanjivao i stabilizirao', rekla je Tatjana Šimac Bonačić

Uvjerena je da će to biti golemo opterećenje za zemlju te upozorila da sustav na to mora biti spreman.

'Pitam se jesmo li spremni, hoće li se funkcionalnost sustava dovesti u pitanje, posebno smještajnih kapaciteta', upozorila je Šimac Bonačić.

Ilija Filipović (HDZ) Vladu je pozvao da omogući izdavanje osobnih iskaznica Hrvatima iz BiH i dijaspore koji u Hrvatskoj nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a imaju nekretninu.

Mile Horvat (SDSS) založio se, pak, da se olakša stjecanje statusa i dokumenata strancima koji u Hrvatsku dolaze radi spajanja obitelji.

Sabor je završio ovotjedno zasjedanje, a zastupnici će se u podne okupiti na domjenku u povodu obilježavanja 30. svibnja, Dana Hrvatskog sabora.