REDOVNE MJERE

U Hrvatskoj Kostajnici počele pripreme za obranu od poplava, zamućena pitka voda

13.05.2019 u 16:37

Bionic
Reading

Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici, koja raste od pet do deset centimetara na sat, u pripremi su mjere obrane od poplava, a zbog zamućenosti na vodocrpilištu vodu za piće potrebno je prokuhavati

U ponedjeljak u 15 sati izmjeren je vodostaj od 333 centimetara, što je granica za uvođenje redovnih mjera, a s obzirom na nove oborine očekuje se daljnji porast vodostaja.

Sve mjerodavne službe ne žele da se ponovi loše iskustvo iz ranijih godina, a posebno prošle kada je gradsko središte bilo pod vodom.

  • +7
Hrvatska Kostajnica Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kako bi se upoznao sa situacijom, u nedjelju navečer najugroženije područje obišao je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Tom je prilikom dogovorena nabavka svih nužnih materijala i uređaja za obranu od poplava.

Kostajnički Stožer Civilne zaštite uputio je građanima upozorenje o postupanju u slučaju daljnjeg porasta vodostaja. Građani su pozvani da ne šire paniku, da se opskrbe dovoljnim količinama pitke vode i lijekova, da napune mobitele i pripreme ručne lampe, prate stanje vodostaja, te slijede upute dežurnih službi.

Zbog velikih količina oborina, iz tvrtke Komunalac su obavijestili građane s područja grada Hrvatske Kostajnice te općina Majur i Donji Kukuruzari, kako je zamućena voda na vodocrpilištu Pašina vrela, te ju je obavezno prokuhavati. Komunalac je ujedno najavio kako poduzima mjere da se uspostavi distribucija kvalitetne pitke vode.

Kako je najavljeno, u 18 sati se u Hrvatskoj Kostrajnici održava izvanredna sjednica Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

  • +8
Hrvatska Kostajnica pripreme za vodostaj Une Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL