DANAK RECESIJI

U godinu dana Hrvatska je izgubila 48.000 radnih mjesta

otkaz nezaposlenost

otkaz nezaposlenost

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U godinu dana Hrvatska je izgubila 48.000 radnih mjesta, a broj ljudi koji su ostali bez posla odgovara broju stanovnika gradova kao što su Varaždin ili Sisak. Ekonomisti, međutim, upozoravaju da najgore tek dolazi. Danijel Nestić, analitičar Ekonomskoga instituta, procjenjuje da će se do proljeća 2010. u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje naći najmanje 300.000 nezaposlenih

Sama burza do kraja prosinca očekuje oko 290.000 nezaposlenih – 31.000 više nego početkom listopada.

'Tržište rada sporije je reagiralo na krizu nego financijski sektor pa će i oporavak biti odgođen. Vjerujemo da će realni sektor 2010. godine imati blagi rast, financijski će se oporaviti, ali nezaposlenost će se povećavati i iduće godine. Poduzetnici su zaplašeni i neće zapošljavati nove radnike čak i ako im krene nabolje', predviđa Nestić. Tijekom siječnja i veljače 2010. nezaposlenost bi mogla kulminirati i biti oko 300.000, kaže Nestić.

Kriza je dosad uništila svako deseto radno mjesto u industriji – negdje oko 25.000 radnih mjesta, 10 posto manje je radnika u turizmu i sektoru pružanja usluga smještaja, a u graditeljstvu oko 7 posto.

'S obzirom na to da su u mandatima četiri posljednje vlade uglavnom bili prepušteni sami sebi, industrijalci gube ritam i više nemaju snage i mogućnosti za samostalnu borbu za radna mjesta', kaže Vladimir Kovačević, direktor HUP-ove udruge Cro industrija, koja na zahtjev članica priprema univerzalni program zbrinjavanja viška zaposlenih koji će poslužiti kao predložak za pojedinačne programe po poduzećima.

'Industrijalci će svoje tvrtke u vrlo kratkom roku svesti na moguće veličine i sve učiniti da budu uspješne. Ako ne mogu biti uspješni sa 2000 ili 1000 zaposlenih, bit će sa 500 ili 300, a oni koji zapošljavaju 300 ili 200 zaposlenih sa 80 ili 50 zaposlenih', upozorava Kovačević, piše Večernji.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi