MINICA ZADOVOLJAN

'U Europskoj komisiji nema onih višeg ili nižeg ranga'

10.09.2014 u 21:14

Bionic
Reading

'Posebna mi je čast što sam nominiran za povjernika za međunardnu suradnju i razvoj. To je vrlo važna djelatnost EU-a, jer sama Unija i njezine članice predstavljaju najvećeg donatora međunarodne pomoći u svijetu', izjavio je Neven Mimica gostujući u Dnevniku HTV-a.

Dodao je kako se radi o resoru za kojega je samo prošle godine izdvojeno 10 milijardi eura te da Opća uprava za međunarodnu suradnju i razvoj ima preko četiri tisuće zaposlenih, uglavnom u delegacijama EU-a u svijetu, javlja hrt.hr

Odgovarajući na pitanje je li on povjerenik 'višeg' ili 'nižeg' ranga Mimica je kazao kako nova struktura Komisije ne stvara povjerenike prvoga i drugog reda. 'Ta klasifikacija ne postoji i protivna je temeljnom ugovoru. Dodao je da ovu nominaciju smatra 'dobrim balansom između svojih osobnih kompetencija i doprinosa koje Hrvatska može dati za jačanje zajedničke europske razvojne politike'.


Istaknuo je da je i na sadašnjoj dužnosti povjerenika za zaštitu potrošača pokušao pokazati dodanu vrijednost Europe za svakodnevni život građana, a to će nastojati i ubuduće'.

Juncker predstavio 'svoj pobjednički tim'

Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je sastav nove Komisije koja bi trebala preuzeti dužnost 1. studenoga i u kojoj će Mimica biti zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj. U javnosti se proteklih dana nagađalo da bi Mimica mogao dobiti resor regionalne politike ili ribarstva.