konzervativni blok

U Europi pozivi na što skorije formiranje vlade u Italiji

05.03.2018 u 16:26

Bionic
Reading

Iz Europe su u ponedjeljak stigli pozivi Italiji da što prije formira stabilnu vladu, nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora na kojima je pobjedu odnio konzervativni blok

Njemačka kancelarka Angela Merkel talijanskim je strankama poželjela uspjeh u sastavljanju vlade.

Merkel, koja je i sama formirala vladinu koaliciju gotovo šest mjeseci nakon izbornih rezultata u kojima također nije bilo jasnog pobjednika, rekla je da je hitro formiranje vlade važno 'za dobrobit svih Talijana i za dobrobit naše podijeljene Europe', rekao je glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak.

'Nadamo se za sve kojih se to tiče da će to biti brže od šest mjeseci', rekao je Seibert.

Europska komisija izrazila je uvjerenost u mogućnost formiranja 'stabilne vlade' u Italiji nakon izbora.

Iako nije komentirao rezultate jer oni još nisu službeni, glasnogovornik EK je rekao: 'Imamo povjerenje u sposobnost predsjednika Sergia Mattarelle da olakša formiranje stabilne vlade u Italiji'.

  • +4
Talijanski opći izbori Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Migracije ključne za uspjeh desnih populističkih stranaka

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je međutim rekao da je ponovno dobrom rezultatu desnih populističkih stranaka pridonio 'pritisak migracija'.

Desni blok ukupno je osvojio 37 posto glasova, a unutar toga bloka Liga (bivša Sjeverna liga) Mattea Salvinija osvojila je 18 posto glasova te pretekla Berlusconijevu Forza Italiju kojoj je pripalo oko 14 posto.

Pokret pet zvijezda (M5S) pojedinačno je osvojio najviše glasova (oko 32 posto).

Macron je naglasio da rezultate treba interpretirati u kontekstu 'pritiska migracija' koje su, po njegovim riječima, snažno utjecale na državu koja je svako ljeto glavna točka ulaska u Europu za više stotina tisuća migranata iz Afrike.

'Italija nedvojbeno mjesecima i mjesecima trpi pritisak migranata. Taj vrlo jaki pritisak kontekst je koji moramo imati na umu', rekao je Macron.

Luksemburški premijer Jean Asselborn također je kazao da su rezultati talijanskih izbora posljedica neuspjeha Europske unije da reformira migracijski sustav.

'Ključni čimbenik u ovim izbornim rezultatima su migracije', rekao je.

On je optužio mađarskog premijera Viktora Orbana i Jaroslawa Kaczynskog, čelnika poljske stranke Pravo i pravda - koji su odbili obvezujuće kvote EU-a - za uspjeh ekstremne desnice i protuestablišmentskih stranaka u Italiji.