POŽAR UGAŠEN

U eksploziji autoplina u Rumunjskoj dvije osobe poginule, 56 ozlijeđeno

27.08.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Dvije su osobe poginule, a 56 je ozlijeđeno od kojih su neke prevezene u inozemstvo na liječenje, objavile su u nedjelju rumunjske vlasti nove podatke o dvjema eksplozijama na postaji autoplina (LPG) nedaleko od Bukurešta

Po dolasku vatrogasaca na intervenciju nakon prve eksplozije u mjestu Crevedia, dogodila se druga eksplozija u kojoj je ozlijeđeno njih 39.

Dvije žrtve su bračni par: muškarac je poginuo od infarkta, a žena, koja je zadobila teške opekline, preminula je nekoliko sati poslije.

Među ozlijeđenima su i dvojica policajaca te dvojica pripadnika žandarmerije, rekao je zapovjednik spasilačke službe Raed Arafat. Neki od njih zadobili su teške opekline.

'Vatrogasci i dvije civilne osobe prevezene su u inozemstvo na liječenje', rekao je Arafat. Prevezeni su u Itlaiju i Belgiju, potvrdilo je rumunjsko ministarstvo obrane.

Rumunjska je zatražila pomoć Europske unije putem mehanizma civilne zaštite za liječenje 18 teško opečenih pacijenata. Austrija, Njemačka i Norveška ponudile su pomoć, objavio je na Twitteru europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Požar koji je uslijedio nakon dviju eksplozija ugašen je tijekom noći. Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis pozvao je na istragu o eksplozijama. Za sada se ne zna uzrok eksplozija, a glavni državni odvjetnik je otvorio istragu. Zbog razornih eksplozija, iz tog područja je evakuirano oko 3000 ljudi.