unicef uozorava

U DR Kongu rekordan broj ubijene, ozlijeđene, kidnapirane i silovane djece

30.09.2023 u 18:03

Bionic
Reading

Demokratska Republika Kongo uskoro bi, treću godinu zaredom u 2023. mogla registrirati rekordan broj "ubijene, ozlijeđene, kidnapirane i silovane djece", upozorio je UNICEF

Fond UN-a za djecu procjenjuje da broj "teških prekršaja počinjenih nad djecom" u prvoj polovini 2023. iznosi više od 1700, što je porast od 41 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, rekao je u subotu AFP-u glasnogovornik UN-ove agencije, dan nakon što je objavljeno priopćenje o ovome alarmantnom stanju.

Prekršaji su uslijedili nakon "sve intenzivnijeg nasilja, nakon masovnog raseljavanja ljudi i blizine naoružanih skupina i zajednica", što rezultira "alarmantnim porastom slučajeva ubojstava, sakaćenja i otmica djece", stoji u tekstu.

Novačenje i korištenje djece u oružanim grupama u prvih šest mjeseci 2023. poraslo je za 45 posto (na oko 1100), ubijanje i sakaćenje djece u istome razdoblju poraslo je za 32 posto (na više od 400).

"U porastu su silovanje i ostale vrste seksualnog nasilja nad djecom” objavio je UNICEF.

Od početka godine UNICEF je "omogućio psihološku i psihosocijalnu pomoć za više od 100.000 djece" te je "pomogao više od 6300 osoba koje su preživjele seksualno nasilje".

Agencija ističe da je dobila samo 11 posto sredstava potrebnih za aktivnosti zaštite djece u sklopu hitnog poziva upućenog za istočni dio DR Konga, područje poznato po oružanom nasilju i pobunama.

Ondje je unutar zemlje raseljeno više od šest milijuna osoba, većinom u istočnim pokrajinama Ituri te Sjevernom i Južnom Kivuu.