koronavirus

U domovima za starije i nemoćne u Podstrani i Kaštel Gomilici zaražene najmanje 22 osobe

26.08.2020 u 18:20

Bionic
Reading

Koronavirus je opet prodro u domove za starije osobe u Splitu, te je zarazio najmanje 22 osobe – u domu „Lijepa flora” u Podstrani registrirano je 12 zaraženih osoba, a u domu „Oaza mira” u Kaštel Gomilici još deset

Od njih je 13 domskih korisnika, koji su odmah smješteni u KBC Split, te devet domskih djelatnika, koji su poslani u izolaciju, kao i njihovi kontakti, javlja Slobodna Dalmacija.

Nakon što je ministar Vili Beroš danas obznanio da je koronavirus ušao u dva doma za starije osobe u Splitu, tu nam je informaciju potvrdila i ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin, ne precizirajući o kojim se domovima radi:

'Istina je, virus je ušao u dva doma. U prvom domu smo prošlog tjedna otkrili jednog zaraženog djelatnika, nakon čega smo testirali sve djelatnike i korisnike. Pozitivnima se pokazalo još osam djelatnika i troje korisnika, nakon čega su korisnici poslani na hospitalizaciju, a djelatnici u izolaciju. Pritom su detektirani svi kontakti djelatnika, te su i oni poslani u izolaciju', kaže ravnateljica Karin.

Ova se situacija iz doma u Podstrani na sličan način danas ponovila i u kaštelanskom domu:

  • +8
Koronavirus: U Splitu zabilježeno novih 77 slučajeva Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'U tom drugom domu bio je jedan febrilni korisnik koji se pokazao pozitivan na koronu, pa smo po dolasku utvrdili da ima ukupno deset febrilnih i pozitivnih korisnika, te smo ih sve odmah hospitalizirali. Testirali smo sve ostale i sada čekamo rezultate, koji bi trebali biti poznati u toku večeri ili noćas', doznaje Slobodna od Karin.

Zbog proboja korone u staračke domove županijski stožer je zatražio zabranu posjeta i izlazaka.