SLOVENSKI MEDIJI O DEBLOKADI

U dogovoru Kosor - Pahor veliki politički ulozi

16.09.2009 u 12:21

Bionic
Reading

Je li u zaključivanju dogovora premijera Boruta Pahora i premijerke Jadranke Kosor posredovao SAD te hoće li Slovenci o ulasku Hrvatske u EU ipak odlučivati o referendumu, neka su od pitanja koja se postavljaju u slovenskom tisku u srijedu, dan nakon što je slovenski parlament potvrdio sporazum o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora

Kako u komentaru tvrdi ljubljansko Delo, najveća opasnost da u dogovoru nešto zastane prijeti od populističkih političara, kako na slovenskoj, tako i na hrvatskoj političkoj sceni. 'U politici jedne i druge zemlje ne nedostaje iracionalnosti i populističkih političara koji u odbijanju sređivanje odnosa sa susjednom državom vide priliku za svoju promociju', navodi list.

'I Pahor i hrvatska premijerka svojim su se kompromisom koji su postigli odlučili za igru u kojoj su veliki politički ulozi. U slučaju neuspjeha, oni bi mogli izgubiti sve', navodi se u komentaru vodećeg slovenskog dnevnog lista.

Delo tvrdi da se iz činjenice da je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković primio novog američkog veleposlanika u Zagrebu, nakon čega je njegovo ministarstvo na traženje slovenske strane potvrdilo da će se razgovori o granici voditi o tzv. drugom Rehnovu prijedlogu, može zaključiti da će se na provedbu dogovorenog utjecati sa strane.

'Angažiranje stranaca u traženju razumnog rješenja za granični spor koji traje već 18 godina je razumljivo jer su tvrdoglavo inzistiranje obiju strana na dosadašnjim pozicijama i nemogućnost da se dogovore naprosto pozivali da se u slučaj uključi netko treći tko može stvari pomaknuti sa slijepog kolosijeka', ističe komentar Dela.

Prema eventualnom utjecaju Amerikanaca skeptičan je, međutim, politički analitičar Vlado Miheljak. U svojoj redovitoj kolumni u ljubljanskom listu Dnevnik, Miheljak ističe da Ljubljana i Zagreb imaju problem kako prenijeti javnosti dogovor koji su postigli Kosor i Pahor, a da pritom ne izazovu trijumfalizam svoje i sumnjičavost one druge javnosti. Miheljak navodi da će sve biti jasnije kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, kad će se vidjeti kreću li se stvari prema rješenju graničnog spora ili će i ovaj dogovor završiti poput dogovora Drnovšek - Račan i dogovora Janša - Sanader.

Miheljak također izražava skepsu oko vjerojatnog posredovanja Amerikanaca ustvrdivši da, ako se europsko posredništvo i može shvatiti kao dobronamjerno, to isto ne vrijedi za Amerikance. 'Amerika sigurno nije djelovala u našu korist i u korist Hrvatske, nego u korist svojih interesa', ističe Miheljak, ali dodaje da treba biti optimističan i vjerovati da će se dogovor Pahora i Jadranke Kosor i realizirati.

Mariborski list Večer navodi da je pod pritiskom oporbe koja se odupirala sporazumu moguće čak i raspisivanje dvaju referenduma prije ulaska Hrvatske u EU. Premijer Borut Pahor rekao je oporbi da ne ustraje na referendumu kojim bi se ratificirao hrvatski pristupni ugovor s EU-om, nego da se na referendum izađe s arbitražnim sporazumom kad on bude dogovoren i ratificiran u hrvatskom i slovenskom parlamentu.

No, oporba je, ističe list, vrlo nezadovoljna navodnom Pahorovom 'izdajom nacionalnih interesa' i deblokadom hrvatskih pristupnih pregovora, te je već počela najavljivati da ustraje i na organiziranju referenduma na kojemu bi Slovenci glasovali o hrvatskom pristupnom ugovoru.

Ljubljansko Delo pak navodi da vlada smatra da taj referendum ne bi bio potreban ako arbitraža za granicu bude dogovorena na osnovi drugog Rehnova prijedloga.