ukupno 91

U Crnoj Gori šest novih slučajeva, 17 medicinara od sinoć u karanteni

30.03.2020 u 12:00

Bionic
Reading

Šest novih slučajeva koronavirusa potvrđeno je Crnoj Gori, priopćio je u ponedjeljak crnogorski Institut za javno zdravlje, podsjećajući da je u toj zemlji trenutno inficirana 91 osoba

Do sada su u Crnoj Gori preminule dvije osobe kod kojih je potvrđen COVID-19. Najviše zaraženih, njih 32, je u maloj općini Tuzi s nepunih 15 tisuća stanovnika, koja ima razmjerno veliku dijasporu i za koju je utvrđeno da su u nju virus donijeli povratnici iz SAD-a.

Jedan životno ugroženi pacijent kasno sinoć primljen je u Klinički centar Crne Gore (KCCG) i priključen je na respirator, a nakon njegova prijema 17 zdravstvenih djelatnika upućeno u karantenu.

'Pacijent je suprug naše medicinske sestre, zbog čega je 17 zdravstvenih radnika preventivno poslano u karantenu. Nitko od njih nema ni potvrđenu dijagnozu, ni simptome koronavirusa', priopćio je direktor KCCG Jevto Eraković.

Od kraja prošlog tjedna u samoizolaciji su svi liječnici, instrumentalisti i primalje s odjela kirurgije i ginekologije bolnice u Baru, nakon što je kod jednog liječnika te bolnice potvrđen koronavirus.

Već desetak dana su iz istog razloga izvan stroja dva liječnika i više medicinskih sestara Urgentnog centra KCCG, te nekoliko liječnika i medicinsko osoblje Domova zdravlja u Andrijevici i Herceg Novom.

Ranije je Sindikat doktora medicine Crne Gore u apelu koji je uputio premijeru Dušku Markoviću ustvrdio da medicinski djelatnici, koji su na prvoj liniji fronte protiv zaraze, nemaju adekvatnu zaštitnu opremu od COVID-19 i da mogu biti životno ugroženi.

U međuvremenu u Crnu Goru je iz Dubaija stiglo 3 i pol tone medicinske opreme koju su osigurali strani investitori u Crnoj Gori, a 3 milijuna eura pomoći zdravstvenom sustavu dodijelila je i Europska unija.

Također, crnogorska vlada je uputila zahtjev za pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa NATO-ovom Euroatlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC), čiji osnovni civilni mehanizam odgovara na izvanredne situacije.

Kako prenose podgoričke Vijesti, u molbi koja je upućena svim članicama NATO-a i njenim partnerskim zemljama traži se pomoć koja uključuje i respiratore i zaštitnu opremu.

Kako podsjeća taj list, NATO-ov centar ne posjeduje zalihe respiratora i druge medicinske opreme, ali pomaže na druge načine, kao što je logistika i transport.

Crna Gora je ranije preko EADRCC-a dobila pomoć u gašenju požara 2017.