THOMPSON NA SUDU

'U Carinu sam došao na zamolbu prijatelja fratra'

02.04.2013 u 13:23

Bionic
Reading

Poznati pjevač Marko Perković Thompson posvjedočio je u nastavku suđenja u aferi Fimi media kako mu u Carinskoj upravi 'nikad nitko nije ponudio niti dao 515.000 eura'. 'Za mene su velik šok i iznenađenje bile izjave Mladena Barišića o tome da sam primio taj novac. Doživio sam puno neugodnosti zbog toga i razna pitanja oko tog slučaja', posvjedočio je Perković

U drugom pokušaju Marko Perković došao je na Županijski sud u Zagrebu svjedočiti u procesu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, bivših dužnosnika stranke i vlasnice marketinške agencije Fimi media Nevenke Jurak koje se tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. Perković je trebao svjedočiti o okolnostima navodnog plaćanja da ne pjeva strankama desnice kako HDZ-u ne bi uzimao glasove.

Potvrdio je da je išao u Carinsku upravu u ljeto 2007, no ne sjeća se da je bio kod Mladena Barišića. 'Ne znam ni jesam li ga vidio, ni ne poznajem ga. U Carinu sam, na zamolbu prijatelja fra Slavena Milanovića Litre, nosio neke CD-ove, sličice i karte. Te su me godine, nakon što je izašao moj CD, zvali na razna druženja u vrtiće, škole i slično, pa sam išao i u Carinu', rekao je Perković.

Ustvrdio je i da mu 'nitko nije dao 515.000 eura niti ponudio', napomenuvši da 'ne zna odakle Barišiću motiv za takve priče'. Poslije više nikad nije bio u Carini.

Posvjedočio je i da je 2007. godine, zajedno s još dva partnera, za komercijalne namjene kupio zemljište u Remetama, a dvije godine kasnije i stan u Radničkoj ulici u Zagrebu. Tijekom godine u kojoj je kupio zemljište izvršen je i nadzor Porezne uprave nad njegovim prihodima i rashodima. 'Na jedan čudan način utvrđen je nesrazmjer između prihoda i rashoda, a Porezna uprava nije priznala dokumente koje sam napravio s partnerima. Taj je nesrazmjer iznosio 1,3 milijuna kuna. Žalio sam se, no to je odbijeno, pa sam platio porez, a cijeli slučaj završio je na Upravnom sudu i čekam početak suđenja', dodao je Perković.


Osim njega, trebala je svjedočiti još jedna estradna zvijezda - Mate Mišo Kovač - no on se ispričao zbog bolesti te sudu dostavio medicinsku dokumentaciju. Ponovno je pozvan svjedočiti 23. travnja.

U nastavku suđenja na klupu za svjedoke sjeo je Vladimir Jordan, bivši predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, koja je u vrijeme Sanaderovog premijerskog mandata bila dio koalicijske vlade.

Na upit odvjetnika Čede Prodanovića je li uzeo pola milijuna kuna za ulazak u koaliciju, odgovorio je negativno. 'Nama je bilo u interesu da uđemo u vlast. Tom logikom mi smo mogli platiti HDZ-u', rekao je Jordan.

Za izjavu Mladena Barišića, po kojem je osobno preuzeo sporni novac, Jordan je odgovorio da je to – 'laž'.

Svjedok Marko Širac, nekadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja, saborski zastupnik i u tri mandata predsjednik Nadzornog odbora HDZ-a, ustvrdio je kako 'nije primijetio da je u stranci postojao crni fond niti je za njega čuo'. Tijekom nadzora nikad nije čuo ni za agenciju Fimi media.