PODUZETNA BROĐANKA

U čarapama švercala papige teške 100.000 kn

19.04.2010 u 15:26

Bionic
Reading

Pri ulasku u Hrvatsku, na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu, carinici su u subotu navečer u automobilu kojim je upravljala 26-godišnja Brođanka pronašli 17 skupocjenih mladih papiga. Djevojka je ptice, čija je cijena po komadu na tržištu oko 800 eura, pokušala prošvercati iz BiH u Hrvatsku, radi daljnje preprodaje

Budući da se radi o izrazito bučnom, živom teretu, M. J. je papige stare oko dva mjeseca 'spakirala' u tamne čarape. Trik je to kojim se, kako doznajemo, inače služe šverceri skupocjenih ptica, koje se, dok su u tamnim čarapama, ne glasaju.

Čarape u kojima su bile papige 26-godišnjakinja je posakrivala na raznim mjestima u automobilu, ispod vozačevog i suvozačevog sjedala te u prtljažnik i u prostor za rezervni kotač. Prilikom rutinske kontrole carinik je slučajno ugledao smotuljak koji je virio ispod sjedala, a kada ga je dodirnuo, dotad nijemi teret bučno se oglasio.

Nakon detaljne pretrage koja je nakon toga uslijedila u Golfu je pronađeno ukupno 17 ptica koje po stručnom mišljenju inspektora Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode pripadaju zaštićenoj vrsti sivih afričkih papiga, tzv. 'žako', čiji je uvoz zabranjen. Cijena jedne ptice na tržištu se kreće oko 800 eura, pa se ukupna vrijednost ptica koje je M. J. pokušala prošvercati u Hrvatsku, bez stručne procjene, kreće oko 100 tisuća kuna.

Mlade papige odmah su oduzete švercerici te su smještene u Državni centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja u mjestu Ruščica kod Slavonskog Broda.

Nakon obavljenog kriminalističkog istraživanja 26-godišnjakinji slijedi kaznena prijava zbog izbjegavanja carinskog nadzora te joj prijeti kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do čak pet godina. Po carinskom prekršajnom postupku prijeti joj pak novčana kazna u iznosu od 1000 do 100.000 kuna.