život na sjeveru

U čakovečkoj bolnici slobodno samo 30 posto kapaciteta; ako se nastavi ovako korona će biti broj jedan po smrtnosti u Hrvatskoj

25.11.2020 u 14:17

Bionic
Reading

U čakovečkoj bolnici trenutačno se liječe 94 covid pozitivna pacijenta, a budući da je pripremljeno 130 postelja, zdravstveni sustav je na gornjoj razini mogućnosti zbrinjavanja jer je slobodno samo 30 posto kapaciteta, upozorio je u srijedu ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak

Bolnicu u Čakovcu posjetio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, koji se sastao s vodstvom bolnice i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Ravnatelj bolnice rekao je da je od 94 hospitalizirana covid pozitivna pacijenta njih 13 na respiratoru.

„Još imamo pozitivan prirast jer smo otpustili osam, a primili 12 pacijenata. Imamo i desetak pozitivnih liječnika, što nam još ne predstavlja prevelik problem, ali i ta dinamika porasta broja zaraženog osoblja je vidljiva“, izjavio je Noviščak.

Dodao je da je u bolnici još slobodno 30 posto kapaciteta od 130 postelja.

„Ali trenutak je u kojemu moramo jasno iskomunicirati da je zdravstveni sustav prenapregnut, na svojim gornjim nivoima mogućnosti zbrinjavanja“, rekao je ravnatelj čakovečke bolnice.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal iznijela je podatke o trenutačno 1312 zaraženih te o 14-dnevnoj incidenciji, koja je iznad 1400.

„Jučer bilježimo najveći postotak pozitivnih testiranih osoba, koji je dosegnuo čak 57 posto. Ukupno testiranih bilo je preko 400, a to je zaista velika brojka koja se i danas nastavlja sličnim trendom“, izjavila je Payerl-Pal.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec i ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo složili su se da strože mjere kasne.

Luetić je rekao da se u bolnici vide posljedice epidemije.

„Što se tiče samog uzroka, promišljamo da su trenutne mjere koje su na snazi nedostatne i da ovakav priljev pacijenata kojem svjedočimo u čakovečkoj, a još više u nekim drugim bolnicama, jednostavno prenapreže zdravstveni sustav“, izjavio je predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Dodao je da ni nakon tri tjedna na nacionalnoj razini nisu donesene strože mjere koje je tražila struka.

„Ono što imamo sad na sjeveru, da u jednoj županiji ne rade ugostiteljski objekti, a u drugoj rade, zapravo ne rješava naš epidemiološki problem jer će se prelijevanje zaraženih odvijati na razini dnevnih mikro migracija“, rekao je Luetić.

Upozorio je da je, s ovakvom stopom umrlih, „korona na putu da postane vodeći uzrok svih umrlih na dnevnoj razini u Republici Hrvatskoj“.