AMNESTY PROSVJEDUJE

U Budimpešti zabranjena gay parada zbog prometa

gay pride prag

gay pride prag

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Načelnik policije u Budimpešti zabranio je održavanje LGBT Povorke ponosa planirane za 7. srpnja 2012. Amnesty International (AI) zabrinut je da zabrana Povorke ponosa krši prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba na slobodu mirnog okupljanja te slobodu izražavanja bez diskriminacije

Prema informacijama kojima raspolaže Amnesty International, organizatori Povorke, Rainbow Mission Foundation, podnijeli su 3. travnja zahtjev za odobrenje događaja i rute kojom bi Povorka prolazila. Sad namjeravaju uložiti žalbu sudu u Budimpešti protiv odluke policije. 'Policija je svoju odluku objasnila činjenicom da bi Povorka imala negativne posljedice na promet u gradu koji se ne može preusmjeriti na alternativne rute. U odluci se ističe da bi ostvarivanje prava na mirno okupljanje sudionika/ica Povorke utjecalo na slobodu kretanja onih koji u njoj ne sudjeluju', stoji u priopćenju Amnestyja.

Iako države, nastavljaju dalje, mogu ograničiti pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu izražavanja radi ostvarivanja cilja koji je legitiman u okviru međunarodnog prava, svako ograničenje mora biti nužno i razmjerno ostvarenju tog cilja. Međutim, zabrana LGBT Povorke ponosa u Budimpešti nije razmjerno ograničenje, smatraju u Amnesty Internationalu.

Ruta koju su predložili organizatori, tvrde u AI-ju, i inače se koristi za demonstracije i prosvjede, čak i u posljednjih nekoliko tjedana. Prekid prometa, smatraju oni, nije legitiman cilj radi kojeg bi se prava na slobodu mirnog okupljanja i izražavanja ograničavala. Sloboda kretanja onih koji ne sudjeluju u Povorci bila bi u ovom slučaju samo djelomično i privremeno ograničena, navodi se u priopćenju.

Amnesty International poziva mađarsku policiju i državnu vlast da odmah ukinu zabranu održavanja Povorke ponosa, kako bi lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe mogle ostvariti svoja prava na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja bez diskriminacije. 'To uključuje i suradnju nadležnih tijela s organizatorima, kako bi se mogli pripremiti i sudjelovati u Povorci u srpnju bez prepreka, smetnji ili opasnosti', poručili su iz AI-ja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi