PUSIĆ I MILANOVIĆ O PRISTUPNOM UGOVORU

'U Bruxellesu se nije spominjao HDZ, nego Hrvatska'

01.12.2011 u 16:25

Bionic
Reading

Prihvaćanje Pristupnog ugovora Hrvatske i EU u Europskom parlamentu komentirali su i čelnici Kukuriku koalicije

'Važan dan! Stvar je što se tiče parlamenta gotova, ovo smo čekali godinama, dočekali smo. Sada još samo da sve članice ratificiraju taj pristupni ugovor što će trajati još više od godinu dana i onda smo članica Europske unije', rekao je Milanović i nastavio.

'Na tome se radilo godinama, usvojilo se puno zakona iz europskog u hrvatsko zakonodavstvo. Prave reforme nas tek čekaju, zakone tek treba primijeniti. Reforme su pred nama', kazao je Milanović te na pitanje kako se osjeća odgovara: 'Taj dio posla je praktički završen, očekuju se ratifikacije, nadamo se da neće biti problema. Ako bude, morat ćemo raditi za Hrvatsku, uvjeravati, ništa novo.'

Kada je pitanje o tome kojoj političkoj opciji pripada zasluga završetka pregovora s EU i današnje potvrđivanje ugovora, Milanović nema problema priznati da je ta zasluga HDZ-ova.

U hrvatskoj delegaciji u Bruxellesu u Europskom parlamentu koja je pratila izglasavanje rezolucije o hrvatskoj aplikaciji o članstvu bila je i HNS-ovka Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, koja je rekla da je bio dobar osjećaj nakon svih tih godina pregovaranja konačno dočekati potvrdu u parlamentu.

'Atmosfera je bila pozitivna i uobičajena, na početku je hrvatska delegacija bila pozdravljena pa i jučer tijekom rasprave, čak i istup ekstremista Nigela Faragea koji je jedini odlučio diskutirati. Njih su dvojica takvih u parlamentu', rekla je Pusić i dodala da bi ih do sada takvi istupi poput Farageova nervirali, ali sada su imali mogućnost da s dozom cinizma gledaju na to. Pusić je istaknula kako je pozitivna odluka Europskog parlamenta još jedan korak naprijed.

Osvrnula se i na izjavu premijerke Jadranke Kosor da je ovo uspjeh HDZ-a rekavši da u Bruxellesu nitko nije spominjao nijednu stranku posebno. 'Svi su spominjali samo Hrvatsku. Čak i neki ljudi koje je spominjao izvjestitelj Europskog parlamenta Hannesa Swoboda članovi su različitih stranaka', kazala je Pusić. Na kraju je dodala da ovo nije trenutak za takvu vrstu predizborne panike kakvu širi Kosor.