AKCIJA SEPARATISTA

U bombaškim napadima u Indiji 6 mrvih

22.11.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Šest osoba je poginulo, a pedeset četiri su ranjene u nedjelju u dvama bombaškim napadima u indijskoj državi Assamu, priopćila je policija pripisavši odgovornost za napade separatističkim pobunjenicima

Bombe su eksplodirale pokraj policijske postaje u Nalbariju, oko 70 km zapadno od Guwahatija, prijestolnice države Assama, na sjeveroistoku Indije. Bombe su bile postavljene na biciklima ostavljenim 50 metara dalje.

Glasnogovornik policije potvrdio je da je za eksplozije najvjerojatnije odgovorna Ujedinjena fronta za oslobođenje Assama (ULFA), zabranjena organizacija koja se od 1979. bori za neovisnost Assama.

Broj žrtava mogao bi rasti, budući da su 34 osobe teško ozlijeđene u napadu.

Većina žrtava su kupci i trgovci, budući da je u blizini mjesta eksplozije bila tržnica prepuna ljudi. Na televizijskim snimcima moglo se vidjeti građane kako pomažu da se ozlijeđeni smjeste u vozila hitne pomoći, dok uokolo tinja vatra i vide se oštećeni automobili.

Napad bi mogao biti odgovor na uhićenje dvojice čelnika te organizacije u listopadu dok su, kako tvrde vlasti, pokušavali prijeći granicu između Bangladeša i Assama.

U zadnjih dvadeset godina više od 1.000 ljudi poginulo je u sukobima i napadima u Assamu, poznatom po proizvodnji čaja, skupocjenog drva i zalihama nafte.