KOMARICA POZVAO NA RASVJETLJAVANJE

U BiH u ratu ubijeno osam svećenika i jedan časna sestra

15.07.2012 u 16:02

Bionic
Reading

Banjolučki biskup Franjo Komarica pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da rasvijetle zločin nad osam svećenika i jednom časnom sestrom i brojnim Hrvatima katolicima koji su ubijeni na prostoru Republike Srpske u vrijeme rata i nakon njega izražavajući nezadovoljstvo što do danas nisu procesuirana ova kaznena djela, izvijestili su u nedjelju iz Katoličke tiskovne agencije (KTA) BiH

Po okončanju zasjedanja Biskupske konferencije BiH, biskupi su služili misu u mjestu Nova Topola kod Bosanske Gradiške za župnika Ratka Grgića, kao i za banjolučkog svećenika mons. Kazimira Višatickog, župnika i dekana u Bosanskoj Gradišci ubijenog 2004. godine.


Biskup Komarica je na konferenciji za novinare podsjetio da su pripadnici srpske vojske prije 20 godina nasilno odveli župnika Grgića iz župne kuće od kada mu se gubi svaki trag.

'Ne mogu vjerovati da postoji tako teška dramatična barijera koja nama priječi dostup do posmrtnih ostataka našeg župnika Grgića kako bi ga mogli po crkvenim obredima i kako dolikuje jednoj civiliziranoj sredini također i sahraniti. Gajim nadu da će nam se ipak smilovati oni, koji znaju gdje su njegovi posmrtni ostaci, te da će nam u dogledno vrijeme te posmrtne ostatke dati na raspolaganje da ga možemo sahraniti', rekao je biskup Komarica.

Dodao je da obitelji brojnih žrtava očekuju odgovor o sudbini nestalih i ubijenih, napose u selu Briševu kod Ljubije gdje su srpske snage na početku rata ubile 69 hrvatskih civila, podsjećajući da su prije dvije godine ovo i mjesta stradanja Srba i Bošnjaka pohodili predsjednik Republike Hrvatske Josipović, predsjednik RS-a Milorad Dodik te bivši bošnjački član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.
Na području Republike Srpske za vrijeme rata i neposredno nakon njega ubijena su sedmorica dijecezanskih župnika, jedan franjevac i jedna časna sestra.