POSLJEDICE RATA

U BiH se traga za osam i pol tisuća osoba

16.04.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina prva je država na svijetu po broju pronađenih nestalih osoba: od oko 31.500 nestalih tijekom sukoba devedesetih godina, više od 70 posto – oko 23.000 ljudi je pronađeno

Otkako je Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) prva počela koristiti DNK analize 2001. godine, napravljeno je skoro 15.000 identifikacija.

Tehnologija sofisticiranih baza podataka koju je kreirao ICMP pomoću koje se radi uspoređivanje uzoraka krvi koje su dali članovi obitelji nestalih s uzorcima DNK koje se uzmu iz posmrtnih ostataka, se sada koristi širom svijeta. Osim namjenskog software programa, ova tehnologija zahtijeva ogroman napor u prikupljanju uzoraka krvi. U tome je Bosna i Hercegovina uspjela jer su vlasti svih dijelova države surađivale u tim zajedničkim naporima.


ICMP i ostale organizacije su sada angažirane u detaljnoj reviziji svih 11 mrtvačnica u BiH. Proces revizije na kojem je angažirana Radna grupa počeo je 2013. godine nakon što se uključio Ured tužitelja BiH. Do danas su pregledane tri mrtvačnice: Sutina, Nevesinje i Goražde. Timovi za reviziju, koji trenutno rade u mrtvačnicama u Visokom i Komemorativnom centru u Tuzli, ostvaruju dobar napredak u radu, a završetak revizije svih mrtvačnica u državi uključujući Banja Luku i Lukavicu očekuje se sredinom 2016. godine, priopćili su iz ICMP-a.

U isto vrijeme, obilježava se 22 goišnjica pokolja Bošnjaka u Vitezu, Ahmićima i Donjoj Večeriskoj. U rano jutro 16. travnja 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ubijeno je više od stotinu bošnjačkih civila. Od 116 žrtava, 33 su bili žena i djeca.

Mnogi ubijeni u masakru u Ahmićima još uvijek nisu pronađeni, a obitelji 22 godine tragaju za njihovim tijelima.